Från studentaktiv till miljöminister

- in Nyheter

I går besökte miljöminister Karolina Skog (MP) Lund med anledning av årets Hållbarhetsvecka. Lundagård fick en pratstund med den tidigare lundastudenten om studieåren, miljöengagemanget och hur hennes politiska bana egentligen började.

Karolina Skog är hemma i Skåne. Onsdagen började med ett event i Kristianstad 08.00. När miljöministern pustar ut vid ett bord i Café Athen för en intervju med Lundagård börjar klockan närma sig 22.00.
– När vi ministrar är ute och reser, vilket vi gör någon gång i veckan, försöker vi hinna med så mycket som möjligt. Det blir intensiva dagar, säger Karolina Skog.

Hon är tillbaka i Lund, staden där hon gick i gymnasiet och senare studerade humanekologi på universitetet. Det är även staden där hennes engagemang i miljörörelsen tog fart, när hon gick med i nätverket Q2000.
– De flesta engagerade var universitetsstudenter medan jag gick på gymnasiet. Jag hade varit intresserad av miljöfrågor sedan barnsben, men tyckte också det var häftigt att få vara med de äldre studenterna. Det fanns en del killar och så. Jag tyckte de var väldigt coola, säger Karolina Skog.

Under universitetsåren var hon med och drev en studentledd miljökurs, Blå Planeten, i AF-borgen. Det gav – berättar hon – inte bara tillgång till kompisarnas betyg på Ladok, utan också de verktyg som gjort henne till en framgångsrik politiker.
– Om jag bara hade pluggat och inte engagerat mig hade jag aldrig tagit mig dit jag är i dag. Studentlivet lärde mig så mycket om att hantera människor och få saker gjorda. Jag skulle aldrig anställa någon som bara pluggat och inte varit engagerad i studentlivet, säger Karolina Skog.

Foto: Poiesh Soudagar

Ströjobbet blev ministerpost

När studiemedlet började ta slut beslutade sig Karolina Skog för att arbeta en termin. Hon hade aldrig haft en tanke på att arbeta politiskt – men fick nu jobb som medlemsadministratör hos Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.
– Tanken var att jag skulle administrera medlemsregistret i ett halvår. Men sedan dess har jag jobbat för partiet oavbrutet. Det är 18 år sedan nu, säger Karolina Skog.

Efter att ha varit språkrör för partiets studentförbund Gröna Studenter gick hon vidare till en tjänst som politisk sekreterare i Malmö stad, och så småningom till kommunalrådsposten. Först med ansvar för trafik och senare för stadsbyggnadsfrågor.
– Mest stolt är jag över att ha genomfört en del ganska radikala förändringar för att gynna cyklandet på bilismens bekostnad, liksom man gjort i Lund. Cyklar och bilar slåss om samma ytor, även om en del vägrar inse det, säger Karolina Skog.

Hon beskriver Malmö och Lunds kommunpolitik som väsensskilda. I Malmö har den socialdemokratiska majoriteten varit mer eller mindre konstant. I Lund blir det ny majoritet nästan varje val. En annan skillnad är medborgarnas attityd till förändringar.
– I Malmö är det väldigt högt i tak. Politiken kan komma med nya, oprövade förslag –  medborgarna är alltid med på tåget. I Lund är folk mycket mer svårflörtade och kritiska. När man var tvungen att ta ned ett par syréner för att bygga Domkyrkoforum blev det folkstorm. Det är en annan kultur, på gott och ont, säger Karolina Skog.

Politiken fanns inte på kartan när hon skulle välja yrke – men miljöminister blev hon och i ottan väntar en tågresa tillbaka mot Stockholm och departementet.