Tentaångest på Showen

- in Nyheter

Showen tar med publiken på en resa in i en students ångestfyllda medvetande. Den skickliga ensemblen är underhållande, trots att föreställningens tempo tar fart först mot slutet.

Foto: Anni-Elina Vänskä & Daniel Kodipelli

 I en fullsatt sal, på en intim sektion i Tegnérs matsalar, ägde genrepet inför Karnevalsnöjet Showen rum. Kön slingrade sig lång, fylld av förväntansfulla spexare, revyare och andra nöjesskådespelare som ville se sina kollegor kicka i gång nöjeskarnevalens späckade helg. För under karnevalen lämnas ingen stund lugn. Showen, likt de flesta nöjena, kommer att spela sin uppsättning flera gånger om dagen.

Showen är en musikal, men skiljer sig från de andra uppsättningarna då det serveras en trerätters middag till gästerna under föreställningen. Maten, som utan att avslöja för mycket har en starkt skogsbetingad känsla, var en välsmakande och genomtänkt kombination. Att de i anda med karnevalen betonar hållbarheten och kör på mycket närproducerat är ett plus.

Med en gigantisk hjärna som dekor i bakgrunden, ackompanjerad med ett liveband, satte Showen igång. Vi får följa Vincent, en student som skriver sin allra sista tenta, på en resa in i hans huvud. Med en storyline som verkade inspirerad av pixarfilmen Insidan ut, mötte vi alla de undermedvetna drifterna i en students panikslagna hjärna. Med en stark studentikos, om inte lundensikos, anda fick vi uppleva alla de kval som är tentaångest.

Att det är skickliga sångare, dansare och musiker som står på scen råder det inga tvivel om. Kanske var det av ren hänsyn till att gästerna inte skulle sätta maten i halsen som showens tempo inte drog i gång förrän mot slutet. För att vara en musikal var dialogen lite för dominerande och handlingen fick aldrig en riktig twist. Vincents saga fick dock ett klassiskt sagoslut, där den osäkre blev en hjälte och finalen bjöd publiken på en rejäl moralkänga att reflektera över.

Men Showen var en show, och om det råder det ingen diskussion. Det var ett kul koncept med mat och föreställning i interaktion. En kul touch var även att man fick en lyckokaka utdelad, i anda med slutets moralkaka. På min stod det: ”Varje människa är tokig på sitt sätt”. Vad kommer det att stå på din?

Showens…

 …smarrigaste maträtt: Picklad svamp

…roligaste överraskning: Lyckokaka

…största bedrift: Flyttat piano på 150 kg dagen innan premiären