Den Svenska Björnstammen levererade på Stora scen

- in Nyheter

Den Svenska Björnstammen brände av ett energiskt gig under Lundakarnevalens första kväll. Lundagård har pratat med besökare och bandet.

Det är snart dags för ett av karnevalens största bokningar. Grusplanen framför Stora scen är packad av besökare, och när Den Svenska Björnstammen entrar stora scenen är publiken peppad till tusen. Ett fel närmare rätt slår mot universitethusets vita fasad.

Vid sidan av scenen står Cornelia Malm och Petter Leonaartsson från karnevalens säkerhetssektion och övervakar konserten.

Har det varit lugnt under spelningen?
– Ja, relativt lugnt här i varje fall. Än så länge har det varit bra kommunikation mellan all säkerhetspersonal, säger Cornelia Malm.

Foto: Frank Schreier

– Vi blev ju hitkallade lite plötsligt från en annan station, men det gick att lösa snabbt, säger Petter Leonartsson.

Har ni någon uppfattning om hur många som är på området?
– Just nu är det kanske 90 000 besökare, beroende på hur många som gillar att gå på konserter. Men jag tror det var väldigt mycket folk, speciellt med vädret som varit så fint också, säger Cornelia Malm.

Njuter ni av showen?
– Absolut, självklart. Även om vi inte ser dem så hör vi musiken, och det glädjer oss, fortsätter hon.

 

Foto: Frank Schreier

Efter konserten sänder Lundagård en liveintervju med bandet. De är glada efter spelningen och vi sjunker ner i logens soffa. Trots att deras låtar spelas varma på Lunds nationer har de ingen speciell relation till staden eller karnevalen.

– Jag hittar ju inte i Lund, det märker jag när jag kommer hit, så jag har uppenbarligen inte varit här tillräckligt mycket, säger Åke Olofsson.

Bandet hade planer på att släppa ett nytt album till sommaren, men eftersom de turnerat intensivt har planerna försenats.

– Det är lätt att tänka att man ska hinna spela in samtidigt som man är ute och spelar, men det är smartare att hitta det där fokuset. Det är så olika saker att spela in och spela live, säger Ambjörn Göransson.
– Men det finns en ny singel klar, så det är lite i rullning. Den heter Den goda viljan än så länge. Det finns en uppsjö videos, ideér och en klar låt, säger Åke Olofsson.

Vart jag mig i världen vänder är en oerhört älskad låt och publiken blir galen när den kommer på. Tröttnar ni någonsin på att spela den?
– Nej. Det är väldigt härligt att publiken gillar den så mycket, säger Ambjörn Göransson.
– Det har varit tillfällen tycker jag när publiken inte blivit så peppad av den, och då har det känts som att publiken själva har blivit lite trötta på den, skrattar Åke Olofsson.
– Men svaret är nej, hittills, försäkrar han.

Många karnevalsbesökare kom för att se Den Svenska Björnstammen spela under karnevalens första dag. Foto: Poiesh Soudagar

Åter till publikhavet på själva konserten. Vid sidan av scenen hittar vi ett hängivet fan.

Vad tycker du om Den Svenska Björnstammen?
– Jag har hört några av deras låtar tidigare men inte alltför många. Kanske tre.

Vilken är bästa låten?
– Den här, vad heter den…

Vart jag mig i världen vänder?
– Ja, den.

Foto: Frank Schreier