Vaginan i centrum för samtal om samtycke

- in Karneval, Nyheter
@Lundagård

Bidragen till karnevalståget är en av karnevalens allra heligaste hemligheter. I ett exklusivt reportage tar Lundagård med dig bakom säkerhetsavspärrningarna vid Kemicentrum där bygget av en naken vagn så sakteliga tar form.

Text Petrina Hinas & Sebastian Strand

– På vagnen kommer det finnas en stor vagina som vi tillsammans med våra koreograferade inslag hoppas ska öppna för samtal om samtycke. Om exempelvis ett barn längs vägen skulle fråga sin mamma eller pappa vad samtycke betyder hade det varit väldigt kul, säger Marcus Skog, vagnchef för Ivaginalvagnen som kommer att rulla i karnevalståget under Lundakarvnevalen.

Team vaginas vagn har byggts på tågområdet vid Karnevalscentralen. Foto: Magnus Göransson.

I fyra års tid har området runt Kemicentrums norra entré mer eller mindre varit folktomt. Men nu är området mellan Lophtet och den enorma tegelbyggnaden än en gång fyllt av liv, denna gång beklädd i Imaginalkarnevalens sprakande pastellkostym. Från områdets olika hörn kämpar ett antal skräniga högtalare om de febrilt arbetande karnevalisternas uppmärksamhet samtidigt som den värmande solen sakta går ner bakom Ideon.

För att komma in på det tältområde där bygget av vagnarna äger rum, behöver vi genomgå en säkerhetskontroll för att undvika att information om byggnationerna läcker ut. Vi skickas mellan ansvariga som var och en vet mindre än den föregående om hur vi ska få ackrediteringen vi behöver. Men i sällskap av en av områdets huvudrollsinnehavare, Marcus Skog, får vi tillslut äntra den strikt avgränsade ytan.

Vagnchef Marcus Skog leder arbetet framåt. Foto: Magnus Göransson

Ivaginalvagnen, som Marcus Skog är chef för, har potential att bli en av karnevalstågets största ögonbrynshöjare. Vagnen beräknas kosta ungefär 4000 kronor att bygga och de 16 karnevalister som utgör ”Team vagina” har byggt på vagnen sedan den 19 april.

– Det är ingen i vårt gäng som har någon erfarenhet av att bygga. Vi är bara ett gäng glada studenter men vi har ett antal duktiga personer som står för uträkningarna vi behöver och resten löser vi med lite fantasi, säger Marcus Skog.

Kanoten som utgör grunden till Ivaginalvagnen spänns fast av tre karnevalister. Foto: Magnus Göransson.

Bland plankor och målarfärg står vice vagnchef Lovisa. Kanoten som ska målas till en vagina är flera veckor försenad på grund av strul med leverantören, men det är en bagatellartad utmaning i sammanhanget.

– Det största problemet vi har haft är att visa för publiken vad vagnens tema är på de 20 sekunder det tar för vagnen att
passera åskådarna. Vi vill inte att vaginan ska bli något sexuellt utan att vagnen verkligen ska förmedla samtycke, säger Lovisa.

Efter mycket fundering och samtal har hela gruppen kommit på en lösning som alla är nöjda med.

– Vi som åker på vagnen kommer att vara utklädda till spermier och ägg. Vaginan kommer stå i mitten av vagnen och äggen och spermierna kommer att vara på varsin sida av vaginan. Alla kommer att ha en röd och en grön skylt i händerna och när alla parter håller upp sin gröna skylt får spermierna komma in i vaginan, säger Lovisa.

Vice vagnchef Lovisa i vagnens egna keps. Foto: Magnus Göransson.

Karnevalisten Allis Albèr, som är med och bygger vagnen, förklarar varför det är viktigt att den förmedlar samtycke.

– Samtycke är ett viktigt och aktuellt ämne som behöver lyftas överallt, även i mer avspända sammanhang. Vi tror att karnevalståget är ett utmärkt tillfälle att belysa frågan genom att visa upp en iögonfallande vagn. Vi hoppas att folk ska se den och tänka till, säger hon.