Teknologer prövar flyglyckan

- in Novisch

För sjuttonde året i rad arrangerar Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola ”flying” vid hamnen i Helsingborg. I egenbyggda flygplan ska novischer försöka ta sig hela vägen till Danmark.

Foto: Alexander Edthofer

Publikhavet jublar när nästa farkost rullar ut mot startbanan. En modig novisch kliver ut och vinkar, för att sedan bemanna planet, som snarare liknar en bowlingkägla med rosa vingar. Deras ögon är fastspända vid målet på andra sidan sundet: Helsingör. Det slog just om till medvind. Kanske blir det just detta flygplan som klarar resan över.

Flying är en tävling för novischerna vid Lunds tekniska högskola sedan 2001. Tävlingen går ut på att varje sektion bygger varsin farkost som ska ta novischerna ända till Danmark. Hittills har ingen lyckats med uppgiften, så vinnaren koras istället genom att mäta vem som kommer längst.

Dagen börjar på Campus Helsingborg där både novischer och äldre studenter går samlade i en parad under kårens banér. Paraden drar vanligen till sig en del nyfikna helsingborgare som ser på och filmar studenternas byggen hela vägen fram till rampen vid hamnen.

Byggandet av planen pågår i ungefär två dagar där teknologernas ingenjörskunskaper pressas till max. Kristin Tiberg var med och byggde den så kallade “befriande käglan” för V-sektionen.

– Efter ett antal mycket sena kvällar fick vi ihop den. Planet grundar sig i en lastpall som vi sedan byggt över med kartong och vingarna är av masonit, berättar Kristin Tiberg.

Årets vinnare blev E-sektionen, som firades på nollningsfest efter eventet.