En Lundastudents guide till Malmö

- in Guider, Kultur & Nöje, Novisch

Sveriges tredje största stad ligger bara tio minuter bort med tåg. Lundagårds Thea Sandin presenterar: Malmö!

När jag var novisch för hisnande tre och ett halvt år sedan gjorde jag det mesta som förväntas av en ny student i lundalivet. Jag medverkade på en novischperiod och det festades både en och annan dag. Jag försökte lära mig att navigera kullerstensgatorna i min nya stad. I en hel termin hängde jag nästan uteslutande i Lund och tänkte att det var toppen. Vad jag inte visste om var hur mycket jag gick miste om! 

Terminen efter började jag i en klass med kursare som bodde i Malmö och för första gången började jag hänga mer i Sveriges tredje största (och absolut roligaste) stad.

Ribbersborgs kallbadhus i Malmö.
Foto: Andrea Ax-Karlsén.

Min kärlekshistoria med Malmö kretsar mycket kring stadens närhet till vatten eftersom Lund är sorgligt vattenlöst. Ta tåget till Malmö och kallbada på Ribersborgs kallbadhus, något alla borde göra minst en gång per termin. Det finns få botemedel mot tentaångest som är så bra som en varm bastu och ett kallt bad. Badhuset är från 1898 och ligger längst ut på en pir med en makalös utsikt mot Öresund. Bra att komma ihåg är att det är nakenhet som gäller på Kallis (som det kallas i folkmun) och därför behöver man inte ta med några badkläder, men ta med en handduk att sitta på i bastun. Den första måndagen varje månad är det även Queer-Kallis, en kväll där badhuset inte har någon könsuppdelning och som riktar sig framförallt till hbtq+-personer.  

Just nu har Moderna museet i Malmö
bland annat utställningen ”Conditioned Movement”
Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet.

Om du inte gillar att bada är det inget hinder – det finns så mycket annat du också borde göra i Malmö! Det kulturella utbudet i staden är stort med många museer, gallerier och konserter. Spana in Lundagårds kulturtips, då och då dyker det upp lite Malmöbaserade tips som alltid är spännande. Jag är ganska enkel av mig och uppskattar verkligen Moderna museet, dels för att det är en perfekt storlek på museum (du känner dig färdig efter en timme), dels för det trevliga caféet och en bra museishop (när du väl är där, se till att köpa en affisch till dina kala väggar i ditt nya rum!). 

Just nu visas bland annat dramat ”Min älskade”
på Panora i Malmö.
Pressbild: Triart film

Om film i stället är din grej skulle jag föreslå att besöka någon av Malmös trevliga biosalonger. Panora är en lite billigare biograf med ett bra utbud av indiefilm och ligger på ett perfekt avstånd till Möllevångstorget så du kan ta en öl efter filmen och diskutera vad det där tvetydiga slutet egentligen betydde. Om du har lite mer pengar att spendera har biograf Spegeln underbart vackra biosalonger där du kan beställa mat och dryck till filmen. En rolig helgaktivitet är att de då och då kör temavisningar där bioföreställningen ackompanjeras av en måltid med inspiration från filmen. 

Sist men inte minst är Malmö en matstad. Det går att hitta både billig mat som meze, gyros, korv och falafel men även restauranger för finsmakaren som inte behöver kosta skjortan. Ett hett tips är att följa matinflueraren Julia Tuvesson på Instagram, som har guidat mig till många bra restaurangupplevelser. Ett annat säkert kort är att gå till Möllevångstorget och sätta dig på någon av uteserveringarna och njuta av en god öl i sensommar-solen för att sen gå och äta en pizza på Far i hatten, det kan inte bli fel. 

Men, det viktigaste! Gör inte som jag och vänta med Malmö. Staden har så mycket att erbjuda och ligger bara en kvart bort. Du kommer inte ångra dig.