Svanenmärkta studentbostäder redo för inflyttning i januari

- in Nyheter

I januari nästa år kommer Lundastudenter kunna flytta in till de nya studentbostäderna i södra Brunnshög. Det blir de första Svanenmärkta studentbostäderna i Sverige.

Byggprojekten i Lunds nya stadsdel Brunnshög pågår för fullt och där växer ett nytt fyra våningar högt studentboende fram. Detta byggs av fastighetsbolaget K2A:s dotterbolag Svenska studenthus, vars bostäder för nuvarande finns i andra studentstäder som Gävle, Kiruna, Umeå och Örebro.

“Parasollet”, som det nya studentboendet ska heta, har blivit certifierat av Svanen – Nordens officiella miljömärkning och blir därmed den första Svanenmärkta studentbostaden i Sverige.

– Tidigare har det byggts Svanenmärkta enfamiljshus men detta är det första studentbostadsprojektet i Sverige med Svanenmärkning, säger Johan Knaust, vd för fastighetsbolaget K2A.

– Det viktigaste är att konsumenten kan veta att bostaden som de bor i är helt giftfri, säger Johan Knaust angående denna miljömärkning.

För att få Svanenmärkning på nybyggda bostäder finns en lista på olika krav som de miljövänliga bostäderna måste uppfylla. Bland dessa krav som Svanen sammanställt, ingår bland annat hur själva byggprocessen sker samt vilka byggprodukter, material och kemiska produkter som används.

Visionsbild av Parasollet. Illustration: Reflex arkitekter

– Många medel som används, i till exempel färg eller lim, kan vara giftiga men alla komponenter i denna bostad är alltså helt fria från farliga ämnen, säger Johan Knaust och berättar vidare att hela bostaden kommer vara byggd i trä från hållbart skogsbruk.

– Vi har fabriker där allting byggs som legoklossar och sedan transporteras till platsen där fasad och tak läggs. Det som syns utifrån i nuläget är en plåt- och en tegelfasad men själva kärnan kommer vara i trä.

Utöver Svanenmärkningen har Svenska studenthus även satsat på flera miljövänligare alternativ. Det kommer finnas solceller på taket som delvis ska hjälpa till med att driva eldriften i bostaden men även för att ladda elbilarna i bostadens elbilspool.

Alla 120 lägenheter kommer vara ettor på 19 till 21 kvadratmeter och hyrorna ligger mellan 4300 till 4700 kronor, beroende på den eventuella balkongens utformning. En säng ingår i hyran men lägenheterna kommer annars vara omöblerade. Inflyttning börjar i januari 2019 och det är först i kvarn som gäller för kösystemet. Köpoängen som samlas ihop kan även användas till de vanliga hyresrätterna i södra Lund som Svenska studenthus planerar att bygga härnäst.