December erbjuder ljus och julmys för lundastudenten

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Vintern intar nu Lunds gator, men det innebär även att julen närmar sig och att Lunds kommun fylls av julfirande och evenemang.

I dag sker startskottet för julfirandet i Lund med grantändningen på Stortorget klockan fyra av Musikhjälpens programledare Farah Abadi samt sång från Lunds Kammarkör och blåsmusik av Bleckhornen.

Denna kväll arrangerar även Lunds kommun, Individuell Människohjälp och Lunds domkyrkoförsamling evenemanget Lund Lyser, en marschallinstallation i Lundagård med fackeltåg. Evenemanget har sedan slutet av 90-talet arrangerats för närhet, antirasism och medmänsklighet. Lunds kommun vill vända datumets tidigare mörka nationalistiska historia och motverka rådande negativa politiska strömningar.

– Vi vill lyfta det ljusa istället, säger Lotta Brusk från Lunds kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Alla är välkomna att delta i fackeltåget som går från Lilla Fiskaregatan klockan fem mot Domkyrkan där det sedan hålls gudstjänst och regnbågsmässa.

För den nationsintresserade studenten arrangerar de flesta nationerna julfest under december som riktar sig till nationens medlemmar. Så det kan vara värt att se efter om din nation har någon stundande julfest eller julbord.

Förutom julfester för nationernas medlemmar arrangerar bland annat Malmö nation och Västgöta nation julbruncher den kommande helgen och Wermlands nation ett julbord den 12 december dit alla är välkomna att boka bord.

När lucia närmar sig sker det på flera håll luciatåg. Domkyrkan arrangerar sitt årliga tåg med flickkören Korinterna och St:Laurentii Kammarkör till förmån för Musikhjälpen. Körgrupper som Bella Voce och Carolinae Damkör arrangerar luciakonserter på olika håll i Lunds kommun.  Körkollegiet anordnar även Nationskörernas luciakonsert i Universitetshuset med internationella samt svenska lucia- och adventssånger. Sydskånska nationen och Radio AF arrangerar även ett luciadisco under luciadagen för den som är taggad på luciafest.

De flesta nationerna stänger sina verksamheter efter vecka 50. För studenten som stannar kan det kännas lite tomt men det finns andra evenemang att besöka i decembermörkret. Julmarknader arrangeras till exempel på flera platser i kommunen, bland annat Kulturens årliga populära julmarknad och även ”Årets varmaste julmarknad” på Stortorget den 22 december med aktiviteter och marknadsstånd där pengarna går till välgörande ändamål.

För den som firar nyår i Lund arrangerar Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola sin årliga Nyårsbal, och när det inte finns några biljetter kvar finns även möjlighet att jobba under kvällen. En möjlighet för lundastudenten att avsluta detta år och skåla in 2019.

Lund gör sig redo för julen. 

Foto: Lisa Bergenfelz