En hisnande upplevelse

- in Föreningen, Studentliv

Få känner till dess existens. Ännu färre vet vilka som är med. Lunds akademiska hissällskap går under radarn och dyker upp när du minst anar det, oftast när de har terminssittning i en av Lunds hissar. Lundagård följde med under firandet av deras femårsjubileum.

I det kyliga höstvädret traskar några medlemmar från Lunds akademiska hissällskap runt studentboendet Magasinet för att inspektera ägorna. De undersöker om byggnadens skick kan godtas och vara värdig dess hiss, i vilken sällskapet senare ska ha terminens första sittning.

Foto: Jonas Jacobson

– Se där, en förstörd moped! Det talar för kriminalitet, säger en kvinnlig medlem vänd mot ett mörkt objekt som står lutat mot huset.
  Helt oacceptabelt! Att gatlampan dessutom inte funkar vittnar om dålig skötsel och förfall, säger hennes manliga dito.

Snart har trasiga lister och klotter lagts till på anmärkningslistan. Det verkar först som att det lutar åt ett underkännande, men efter en kort överläggning beviljar gruppen byggnaden.
– Det brukar vara så. Vi godkänner nästan alltid byggnaderna till slut, säger Peter samtidigt som han tar en klunk från sin öl.
Peter är sällskapets ordförande och så kallad Förste hissmaskinist. I hans uppdrag ingår det bland annat att trycka på hissknapparna och se till att sittningen blir av. Till sin hjälp har han även Sebastian, gruppens heraldiker.

– Om han sköter hissen, sköter jag festen, säger Sebastian samtidigt som han tittar på hur några medlemmar försöker justera det uppdukade bordet i hissen.
Han är orolig. Sedan AF Bostäder renoverade hissen har höjden blivit lägre och bredden minskat. Ett annat problem är belysningen. Några medlemmar börjar snart att dämpa hissljuset med post-it-lappar.
– Vi får se hur det går. Det skrikiga ljuset måste vi lösa. Det påminner om sjukhusbelysning, säger Sebastian.

Lunds akademiska hissällskap grundades 2013 och var ursprungligen en fylleidé.
– Vi tänkte att det vore kul att ha en sittning under rörelse. Helst skulle det ske i en byggnad med en stor hiss. Att många bodde där och att det var lättillgängligt med kök var också viktigt. Det kallade vi för treenigheten, säger Johan, som var en av sällskapets grundare.

Foto: Jonas Jacobson

Sedan dess träffas sällskapet en gång per termin och har sin sittning i någon av Lunds hissar.
– Vi skulle väl inte säga att vi är ett hemligt sällskap men vi är heller inte ett sällskap som aktivt söker medlemmar eller har en Facebook-sida. Vi gör bara vår grej, säger Peter och understryker att det enda hemliga är hur de väljer sina medlemmar och hur intagningen går till.

En boende på Magasinet ska ta hissen ner till entréplan. När hissdörrarna öppnas står sex frackklädda personer och trängs runt bordet. Studenten hinner knappt överväga att ta trappan innan han lockats in av de glatt hälsande personerna. Under hissfärden bjuds det på högstämma.
– Du hade också fått en snaps av oss, men eftersom vi ännu inte påbörjat sittningen, är allt inte förberett. Återkom lite senare, så ser det nog lite annorlunda ut, säger Johan piggt efter sången.

Hissen kommer ned till entréplan och dörrarna öppnas. Medresenären stiger ut och får på sin väg mot ytterdörren höra ännu en sång trappas upp innan hissen försvinner. Kvällen är fortfarande ung och Lunds akademiska hissällskaps sittning har bara börjat.

Peter, Sebastian och Johan vill vara anonyma och heter egentligen något annat.

Foto: Jonas Jacobson