Student svårt brännskadad under övning

- in Nyheter

Under en övning i en brinnande container brännskadades studenten Mathias Undeland så pass allvarligt att han fick uppsöka akutvård. Efter olyckan följdes skadan inte upp av universitetet på ett korrekt sätt. Prefekten, som har det yttersta ansvaret för studiemiljön, fick dessutom felaktig information om skadans omfattning.

– Vi ska se över våra rutiner och förbättra oss, säger han. 

Den 16 oktober i år begav sig nyantagna studenter vid Brandingenjörsutbildningen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) räddningsskola i Revinge för en introduktionskurs. I ett av momenten studerade de hur en brand utvecklar sig vid övertändning. Iklädda full skyddsutrustning samlades tolv studenter och två övningsledare i en brinnande container.

– Min ena sko var uppenbarligen inte tillräckligt bra då det brände igenom. Eftersom jag satt längst in kunde jag inte springa ut, säger studenten Mathias Undeland.

Inledningsvis bedömde personalen på plats i Revinge skadan som lindrig.

– Först såg det inte så illa ut och de [personalen på MSB reds. anm] bad mig kolla upp det på sjukhuset. Jag åkte till akuten och de plåstrade om. Sedan sade de på vårdcentralen att det var tredje gradens brännskada, säger Mathias Undeland.

Det är den allvarligaste graden och innebär att samtliga hudlager förstörts.

– Jag har varit på vårdcentralen ett tiotal gånger för att lägga om bandagen. Det var rätt illa, men nu ser det bra ut. Men jag har inget pigment kvar på ovansidan av foten, säger han.

Brännskadans utveckling under fyra veckors tid. Foto: Privat

Enligt flera av Mathias Undelands kurskamrater, som är utbildade brandmän, användes felaktig utrustning under övningen. MSB ersätter nu de gummistövlar som användes med läderstövlar. Men att felaktig utrustning användes dementeras av Håkan Östlund, koordinator på MSB räddningsskola i Revinge.

– Knappast. De är godkända stövlar som används i hela Sverige, säger Håkan Östlund.

Han menar att utrustningen framförallt byts ut på grund av bristande komfort.

– Gummistövlar är inte skönt att ha på vintern då det inte finns någon värmeisolering i dem. Då är det behagligare att gå i läderstövlar, säger Håkan Östlund.

När en student skadas i undervisningen är universitetet skyldig att, i samråd med skyddsombud och den skadade, anmäla skadan till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

Sex dagar efter olyckan anmälde utbildningens kursansvarige, Håkan Frantzich, brännskadan som lindrig, utan att ha kontaktat studenten. När den brännskadade studenten Mathias Undeland upptäckte att uppgifterna var felaktiga kontaktade han Frantzich för korrigering.   

– De frågade inte mig om hur det var och hade ingen koll på skadan, säger Mathias Undeland.

– Man kan tycka att jag borde ha kontaktat den skadade för att få reda på hur stor skadan var. Jag fyllde i anmälan utifrån de uppgifter som jag fått av Stefan Svensson [en av övningsledarna på MSB reds. anm], säger Håkan  Frantzich.

Jesper Arfvidsson är prefekt på Institutionen för bygg och miljöteknologi, dit Brandingenjörsutbildningen tillhör, och har det yttersta ansvaret för studenternas studiemiljö. Han menar att han fått informationen om att en student skadats under utbildningen, men att skadan var lindrig. Att skadan senare visade sig vara allvarlig känner han inte till.

– Det borde jag ha vetat och man borde följa upp skadan med studenten, säger han. 

Håkan Frantzich hävdar dock att Jesper Arfvidsson fått en uppdatering om skadeläget.

– Han har fått samma information som alla andra. Han har förmodligen inte uppdaterat sig, säger Håkan Frantzich.

Men det dementeras återigen av Jesper Arfvidsson.

– Jag har bara fått mejlet om den första anmälan till Försäkringskassan. Uppdateringen har jag tyvärr inte sett, säger han.

De frågade inte mig om hur det var och hade ingen koll på skadan.

Även arbetsmiljösamordnaren ska informeras när en student skadas i undervisningen. Men att Mathias Undeland skadats kommer som en nyhet för Bodil Ryderheim, arbetsmiljösamordnare vid Lunds tekniska högskola.

– Va? En LTH-student? Det är klart att jag bör ha fått reda på det här, säger hon.

Bodil Ryderheim håller med studenten och prefekten om att man bör följa upp skadeläget med studenten.

– Vi som skola ska naturligtvis göra det, men jag har svårt att prata om det här då jag inte känner till något av detta, säger hon.

Prefekten Jesper Arfvidsson säger att han på nästa ledningsmöte ska ta upp att det är fler personer som ska informeras.

– Dels i början men också om det händer något på vägen, naturligtvis. Vi ska se över våra rutiner och förbättra oss. Men jag tycker att vi har sett till att åtgärder har vidtagits för att den här typen av olyckor inte ska inträffa igen, säger han.