Kronprinsessan besöker innovativ återvinningscentral

- in Nyheter

Under onsdagseftermiddagen besökte kronprinsessan Victoria återvinningscentralen Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) strax utanför Helsingborg, som arbetar innovativt med avfallshantering. NSR är en del av industriparken Vera Park, och Lunds universitet är en av många samarbetspartners.

– Akademi, näringsliv och det offentliga är i symbios här, säger Martin Dyberg, kommunikatör på NSR.

Kronprinsessan Victorias besök i Helsingborg under onsdagen hade temat hållbarhet. Dagen började med ett besök på stadsutvecklingsprojektet DrottningH, sedan lunch på Sofiero Slott tillsammans med flera av Helsingborgs entreprenörer inom miljö- och hållbarhet och till sist ett besök på NSR.

Kronprinsessan Victoria. Foto: Poiesh Soudagar

Väl på NSR introducerades Victoria till flera olika innovationer som renhållningsverket arbetar med. Bland annat presenterades miljövänliga lösningar på produktionen av spånskivor, fossilfri plast, plaståtervinning och sophämtning.

– Hela dagen har varit full av goda exempel att tänka annorlunda och kreativt. Men också att man gör det tillsammans, det är där vi blir framgångsrika och starka, säger kronprinsessan Victoria.

Industriparken Vera Park, som utvecklar metoder och tekniker för att dels minska avfallet men också för att återvinna så mycket som möjligt av det avfall som återvinningscentralerna runtom i landet hanterar. Det som skiljer dem åt från andra kommunala avfallsanläggningar är att de har öppnat upp verksamheten för privata företag.

Renhållningsverket NSR jobbar med flera innovationer för hållbar avfallshantering. Foto: Poiesh Soudagar

I dagsläget erbjuder Vera Park en testbädd. Detta innebär att produkter från företag eller forskningsprojekt testas genom hela avfallskedjan. På så sätt går det att konstatera om produkterna är helt och hållet återvinningsbara. Detta är en del av den cirkulära ekonomin som styr Vera Parks arbetssätt.

Kronprinsessan Victoria fick dessutom ta del av utsikten över hela återvinningscentralen på en utkiksplats under den molniga eftermiddagen.

– Det blir väldigt tydligt vad som blir av det vi gör, hur vi lever våra liv och hur vi beter oss hemma i när vi sopsorterar, säger Kronprinsessan Victoria.

I samarbete med Lunds universitet har Vera park skapat Vera Park Academy och Vera Park Certificate of Circularity (VPCC). Vera Park Academy utbildar delegationer från olika länder som vill lära sig arbeta mer cirkulärt, där de får komma till anläggningen och utbilda sig inom hållbart tänk. Kunskapen från Vera Park Academy testas med VPCC, där ett certifikat erhålls om produkten klarar hela avfallskedjan, från konstruktion till miljövänlig återvinning. 

Hur ser Vera Parks samarbete ut med Lunds universitet?
– Det är viktigt för oss att vara nära akademin, det är ju de som har svaren och kan hitta nya rön. Vi applicerar sedan tekniken de tar fram, säger Martin Dyberg, kommunikatör på NSR.