Klimataktivister orsakade trafikstopp

- in Nyheter

Under lördagsförmiddagen blockerades en central bilväg i centrala Lund. Bakom aktionen låg aktivistgruppen Extinction rebellion som ville uppmärksamma samhällets beroende av fossila bränslen.

Extinction rebellion är en nystartad organisation med rötter i England och kom till Sverige i november förra året. Organisationen anser att politiker och näringsliv inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar, vilket innebär att aktivister själva måste driva på förändringen för att lösa klimatkrisen. Organisationen är baserad på forskning av Erica Chenoweth, som hävdar att historiskt sett har samhällsförändringar skett när en minoritet (3,5 procent) engagerat sig i en fråga genom exempelvis civil olydnad.

– Det är så kvinnor fick rösträtt och det var så apartheid upphörde. Det är den här typen av organisation som behövs, säger aktivisten Sebastian Arrosamena.

Fokus för lördagsförmiddagens aktion var fossila bränslen. Ett 80-tal aktivister blockerade en korsning vid Botaniska trädgården, där Dalbyvägen, Östra Vallgatan och Östra Mårtensgatan korsas. Sverige är av en de länder med högst utsläpp per person och år, därför ville Extinction rebellion uppmärksamma de stora utsläppen som fossila bränslen står för. Bilisterna i Lund möttes av banderoller med texter som: ”Erkänn klimatkrisen”, ”Rebel for life”, ”Förändra systemet, inte klimatet” och ”Rädda våra barn”.

Under tiden som bilarna stod stilla delade aktivister ut informationsblad och kakor till bilförarna och människor som passerade. Flera förare tutade frenetiskt, medan andra valde att hissa ner bilrutan och diskutera med aktivisterna.

– Vi vill inte reta bilisterna, det handlar inte om det. Vi vill få till ett samtal om denna oerhört viktiga frågan. Därför blockerar vi bara fem minuter i taget sen släpper vi förbi dem, säger Sebastian Arrosamena.

Aktionen var ett öppet evenemang på Facebook, där samlingsplatsen i Botaniska trädgården avslöjades dagen innan. Polisen verkade ha varit medvetna om detta, då flera polisbilar cirkulerade kring platsen. Därmed var de snabba med att avbryta aktionen när aktivisterna väl blockerade bilvägarna. Efter ett gemensamt beslut att inte fortsätta blockera fler vägar, gick Extinction rebellion på led mot Stortorget med sina banderoller och slagord, med en efterföljande polisbil.

Foto: Julia Juväng