Spexigaste kriget i Norden

- in Nyheter

Två hovs politiska maktspel startar en konflikt som leder till nordens blodigaste slag genom tiderna. Nej, det är inte den senaste säsongen av Game of Thrones utan Dolusspexarnas nya föreställning Slaget vid Lund – eller att gå över gränsen.

I år firar Dolusspexarna tio år. För att fira detta jubileum väljer de att löst återberätta historien kring ett annat tioårsfirande. Slaget vid Lund utspelade sig 1676, tio år efter Lunds universitets invigning. Slaget var enligt Dolusspexarna resultatet av att den svenska drottningen Ulrika Eleonora verkligen hatade sin brorsa, kungen av Danmark. Dock tycker Kung Karl XI av Sverige inte om våld och skickar de två Lundaprofilerna Peder Winstrup och Samuel von Pufendorf för att finna reda i syskonbråket. Men med språkbarriär och kulturgränser går det inte som det ska och vi dras med i en bisarr historia om vänskap. Eller i alla fall tolerans för varandras existens.

Det går inte lång tid innan man märker att spexets styrka ligger i karaktärerna och skådespelet. Föreställningens rollista är lång och vid vissa stunder börjar det bli aningen trångt på den lilla scenen. Men i stället för att låta detta bli en nackdel leker Dolusspexarna med konceptet närhet och den hårfina linjen mellan roligt och obekvämt.

Bland dessa säregna karaktärer kändes det först omöjligt att välja en favorit, tills början av tredje akten när snapphanarna äntrar scenen och bland dem, Lille Mads. Från stunden som denna enfaldiga byfåne mellanstadiemobbar Pufendorf, tills att han låter sin kompanjon gråta ut över axeln och spekulerar kring patriarkatet trollbinder han publiken. Tillsammans med de andra två snapphanarna utgör de ett gäng som påminner om hyenorna från Lejonkungen, fast roliga, och gör därmed tredje akten till en av de starkaste.

Men visst, en del skämt träffade inte. Scenskifen tog lite väl lång tid. De danska karaktärerna uttalade inte Kristian som de bör (“Krischan”). Det går att peta på småsaker, men man glömmer bort allt det när ridån öppnas och kärleken som lagts ned i dekoren, musiken och författandet lyser rakt igenom. Domen måste helt enkelt falla: Slaget vid Lund är ett utomordentligt spex, och Dolusspexarna är definitivt de skyldiga.

Bästa sång: “Det är bättre med fred” framfört av Danska hovet, Winstrup samt Pufendorf

Roligaste skämt: När Kungen av Danmark frågar sin fru om hon är redo för “Dirty dansking”

Bästa dekor: Biskop Winstrups Biss-kopp

Slaget vid Lund – eller att gå över gränsen spelas i Konsertsalen i AF-borgen

Onsdag 6 mars 19:00

Torsdag 7 mars 16:00 och 19:00

Fredag 8 mars 16:00 och 19:00

Foto: Alexander Edthofer