Lär dig allt om resande på räls

- in Nöje

En grupp på tusentals personer som intresserar sig för tågsemestrande och en bok om samma ämne är två saker som sprungit ur en persons önskan att resa mer hållbart. Om detta berättar Susanna Elfors, entreprenör inom hållbar stadsutveckling, på Lunds stadsbibliotek den 20 mars.

Susanna Elfors brinner för hållbarhetsfrågor till den grad att hon gjort det till sitt yrke: Förutom att skriva om hållbart resande är hon också verksam som entreprenör inom hållbar stadsutveckling. En annan passion hon har är att resa. Flyget är som bekant ett vanligt och populärt alternativ för detta ändamål, men hon har valt bort det för klimatets skull. Hennes intresse för tågresande har resulterat i en populär grupp på Facebook vid namn Tågsemester. Gruppen möjliggjorde i sin tur boken med samma namn.

– Eftersom jag inte ville flyga testade jag längre tågresor med familjen, men jag tyckte att det var knepigt och att tågresande måste utvecklas för att folk ska välja det alternativet. Därför skapade jag Facebookgruppen, så att man kan tipsa varandra, säger hon.

Boken Tågsemester har Susanna Elfors gjort tillsammans med förläggaren och författaren Eva Wrede. Den innehåller 25 tågreseskildringar från hela världen. Per J Andersson, redaktör för resetidningen Vagabond, har skrivit ett faktakapitel om tågresande och kommer också att vara med och presentera boken på Stadsbiblioteket.

– Det kan bli lite fullt har jag förstått. Det verkar vara ett stort intresse, säger Susanna Elfors.

Evenemanget är ett samarbete med Lunds naturskyddsförening och Lunds universitets hållbarhetsforum.

Om evenemanget 

Vad? Boksläpp den 20 mars.

Pris? Det är gratis och ingen föranmälan krävs.

När? 20 mars klockan 18:00.

Var? Lunds stadsbibliotek.