Alkoholmonopolet i fokus på Studentafton

- in Nyheter
I Valborgstider som dessa är det högst relevant att diskutera svenskars alkoholvanor och dess konsekvenser. På torsdagkvällen bjöd Studentafton in till panelsamtal om alkoholmonopolet. Många förväntansfulla åhörare gick in i Athen i AF-borgen på torsdagskvällen för att lyssna på studentaftonens panelsamtal om alkoholkultur och dess roll i det svenska samhället. Under vårkvällen fördes en livlig diskussion kring alkoholhistoria, hälsotrender, kvinnor och alkohol och givetvis Valborg. Medverkande under kvällen bestod av Jenny Damberg, journalist och författare av boken ”Som hon drack: kvinnor alkohol och frigörelse” om kvinnor och alkohol, Karin Hagman, VD för IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget och till slut Mattias Svensson som är debattör och ledarskribent på bland annat Aftonbladet och Dagens nyheter. Under panelsamtalet konstaterades att svenskarnas drickande inte ökat under de senaste åren utan i stället legat på en stabil nivå. Drickandet bland unga minskar och allt fler har en senare alkoholdebut. Enligt Karin Hagman är en möjligt förklaring till de positiva siffrorna den ökade hälsomedvetenheten och träningstrenden. Samtidigt hävdar hon att svenskar fortfarande har en romantiserad bild av alkoholen. Mattias Svensson hade en mer liberal syn på alkoholkonsumtion, där han ansåg att romantiken kring alkohol inte är förljugen, utan det finns en god anledning till varför vi dricker alkohol. – Alkohol är och har alltid varit ett sätt att umgås med människor, och ett sätt att stå ut med människor vid till exempel släktträffar. Ibland spårar det ut men väldigt ofta funkar det också. Alkohol är en del av att vi har det väldigt trevligt, sade Mattias Svensson. En del av samtalet bestod i att diskutera skillnader mellan kvinnors och mäns drickande. Kvinnors drickande har sedan 80-talet legat på samma nivå, där de dricker hälften så mycket som män. Enligt Jenny Damberg moraliseras kvinnors drickande och är ofta skambelagt. – Det är tjafs om man tar ett glas vin när man ammar medan män får polisstöd för att kunna supa och gå på fotbollsmatcher flera gånger i månaden, sade Jenny Damberg. Vidare talades det om studenter och alkohol. Studentlivet är en miljö där det dricks en stor mängd alkohol, inte minst i Lund. Enligt en undersökning gjord av IQ tror 40 procent av de tillfrågade att det är svårt att passa in i studentlivet om man inte dricker. – Det säger en del om hur starka våra värderingar är och hur starkt det sitter i oss. Jag hoppas att man ska kunna känna sig en del av studentlivet fastän man inte dricker, sade Karin Hagman. Vidare uppmärksammades det att Valborgsfirandet i Lund sträcker sig över flera dagar. – Fundera kring ”Hur vill jag må imorgon?” och ”Hur vill jag må ikväll?”. Om du ska hålla tre dagar så måste du ha en plan, sade Karin Hagman. Mattias Svensson uppmuntrade också publiken att njuta av Valborg i Lund. – Passa på när ni är här. Valborgfirandet på sista april i Lund är någonting speciellt, det är magiskt. Jag skulle rekommendera att handla i tid så att ni står er. Ta till er kunskap. Lund är kunskapens stad, lär er studera och lär er ha roligt.