En ovanlig cykeltur

- in Kultur & Nöje

Med musik festas det i bussarna. På tandemcyklar färdas de längs västkusten. Snart bär den anrika lundensiska Tandemstafetten av. Över tusen studenter kommer att tävla med och mot varandra i en såväl prestigefull som prestigelös tävling. 

Få händelser i Lunds studentliv är så studentikos som cykelstafetten från Götaplatsen i Göteborg till Lund. Varje karnevalsfritt år genomförs tävlingen med studentlag från kårer och nationer. I färgglada kläder trampar de genom det svenska landskapet på sina tandemcyklar åtföljda av partybussar. En minst sagt uppskattad tävling.

– Det är en väldigt rolig och underbar tradition som man definitivt ska uppleva under sin tid i Lund. Det är resan som är det viktigaste, inte målet i sig, säger Gustav Åkesson, ordförande i Kuratorskollegiet, som är överordnat tävlingens arrangör Idrottskollegiet.

Allt började på 1970-talet. Då var tävlingen ett samarbete mellan studenterna vid universiteten i Lund och Göteborg. Nu är idrottskollegiet i Lund ensam arrangör. Då gick sträckan vartannat år från respektive stad. Nu cyklas det endast från Göteborg till Lund.

Dessutom har deltagarna hjälp av kartor, vägvisningar och utstationerade funktionärer som kontrollerar och säkerställer att ingen cyklar vilse

Under den inemot 300 kilometer långa sträckan sker mindre och större stopp där cyklisterna byter av varandra eller återhämtar sig. Några stopp är dessutom obligatoriska och bjuder på stora höjdpunkter, till exempel ett jättedisco på en parkeringsplats i Varberg eller en gemensam tandemfrukost i Båstad.

– Annars cyklar man dag som natt efter en på förhand bestämd resa längs landsvägarna. Dessutom har deltagarna hjälp av kartor, vägvisningar och utstationerade funktionärer som kontrollerar och säkerställer att ingen cyklar vilse, fortsätter Gustav Åkesson.

Hur man vinner Tandem tillhör inte det vanliga. Det finns fem priskategorier som skiljer sig markant från varandra. Det diffust definierade Idealpriset utdelas det lag som når fram till Lund närmast den förbestämda tid som arrangörerna hemlighållit. Strulpriset får det lag som har mest problem under tävlingen. Det kan vara allt från cyklar som går sönder till lag som cyklar vilse. Supporterpriset får det lag som har bäst supporterskap under stafettens gång.

– Sedan har vi masstarter där man kan vinna två priser. Då startar lagen på signal samtidigt som övriga är utanför sina bussar för att supporta. Storabergshackan ges till det lag som först cyklar upp för Hallandsåsen. Lilla Bergshackan tilldelas det lag som först kommer upp för Söderåsen, säger Gustav Åkesson.