Missnöjd boende: ”Det vibrerade i hela huset”

- in Nyheter

AF Borgens renovering har inneburit problem för spexen men också för flera hyresgäster på AF Bostäder. Orsaken är slarv, dubbelbokningar och missförstånd mellan Akademiska Hus, AF Borgen och AF Bostäder. Detta är den andra och sista delen i en artikeldublett där Lundagård redogör för händelseförloppet.

Efter haveriet på Kemicentrum ringde Stina Åkesson, VD på AF Borgen, upp AF Bostäder i en snabb krishantering. Genom ett muntligt avtal beslutade AF Bostäder låta AF Borgen låna lokaler på första våningen på studentboendet Magasinet, i en byggnad där ett knappt hundratal studenter bor.

– Vi blev uppringda av Stina Åkesson på AF Borgen som frågade om hjälp med lokal för spexen eftersom AF Borgen renoveras och lokalerna på Kemicentrum inte fungerade. Vi sa att vi har en lokal på Magasinet att låna ut under vissa förutsättningar, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder.

Enligt Henrik Kranz fick spexen bygga scen och inhysa orkester i lokalerna på Magasinet, som under längre tid stått tomma. Detta under förutsättning att ljudvolymen var låg och helt tyst efter klockan tio.

Boelspexarna var första spex att inhysas i lokalerna på Magasinet. En av hyresgästerna, som föredrar att vara anonym, hörde hur spexet på söndagen den 29 september flyttade in nedanför hennes korridorsrum.

En boende som Lundagård talat med bor precis ovanför lokalen där Boelspexarnas orkester huserade. Efter flera klagomål från grannarna fick orkestern flytta till AF Borgens lokaler. Foto: Louise Lennartsson.

– På söndagen var det inte så hög ljudvolym, det var någon enstaka övning som hördes högt men det kändes okej. Men det var på tisdagen två dagar senare som mardrömmen började, säger hyresgästen till Lundagård.

På tisdagen började Boelspexets orkester att öva. Trummor och trumpeter ljöd och i flera timmar ska det ha vibrerat i korridorsrummet ovanför markplan. För hyresgästen var det omöjligt att fokusera på någonting annat än det vibrerande golvet.

– Till slut var jag tvungen att gå ner och säga till. Men jag upplevde inte att de lyssnade utan fick till svar att det skulle fortsätta såhär tre dagar i veckan under hela hösten. Det kändes helt absurt, säger hon.

Under samma dag fick AF Bostäder flera klagomål från boende på Magasinet. Spexet ska ha varit högljutt och ha för oväsen sent på kvällen. AF Bostäders Henrik Kranz var snabbt på plats för att få tyst på ljudligheterna.

– De hade tagit med sig ljudanläggningar och höll, vad vi uppfattar som, sittningar. Det skedde både för högljutt och för sent på kvällen, säger Henrik Kranz.

Visste ni inte om att det var ett helt spex med orkester som skulle inhysas bland era boende?

– Det har varit många inblandade och det blir lätt miss i kommunikationen. Stina Åkesson på AF Borgen gjorde allt hon kunde för att hjälpa spexen. Hon fick information från spexen och förmedlade det vidare till oss och allting visade sig inte stämma, säger Henrik Kranz.

– Vi trodde att det var mer ljudisolerat än vad det var, säger Stina Åkesson.

Boelspexet, med undantag för några utskott, lämnade omedelbart från Magasinet. De fick spendera resterade tid på AF Borgen: på festvåningen och därefter i källaren.

Enligt Stina Åkesson finns det bland spexen stor förståelse för att det varit svårigheter med lokaler under året, och dialogen mellan AF Borgen och spexen har, enligt Stina Åkesson, varit god. I ett mejl till Lundagård skriver Boelspexarnas förman Caroline Lövstedt: ”Vi visste ju att hösten inte skulle bli som vanligt men tack och lov har AF Borgen varit de som hjälpt oss att hitta lokal”.

Just nu har Toddyspexarna spexperiod, och befinner delvis i lokalerna på Magasinet. Men hyresgästen som Lundagård varit i kontakt upplever inte längre att hon störs.

– Nu är det ingen orkester, och jag störs därför inte alls, säger hon till Lundagård.

Var Lundaspexarna, som börjar sin spexperiod på söndag den 3 november, ska hålla hus var länge osäkert. Men nyligen meddelades spexet plats på Scheelevägen 18, strax norr om Medicon Village. Lundaspexarnas förman, Adam Wester, ser ljust på lokalsituationen.

– Just nu ser det bra ut för oss. Det är skönt att ha någonstans att vara, säger Adam Wester.

You may also like

Region Skåne: Inga indikatorer på att universitetsstarten lett till ökade fall i Lund

Medan Sverige verkar klara sig skonsamt undan, upplever