Civilingenjörer från LTH prisas för bästa examensarbete

- in Nyheter

Varje år delar Sveriges ingenjörer ut Lilla Polhemspriset till bästa examensarbete vid civilingenjörsutbildningarna runt om i landet. Den 29 oktober tilldelades de före detta civilingenigörsstudenterna vid Lunds tekniska högskola (LTH) Richard Bai och Karl Fredrik Erliksson priset, för sitt arbete med en banplanering med ett småskaligt autonomt fordon.

Det kom som en fullkomlig  överraskning för Richard Bai och Karl Fredrik Erliksson när Sveriges ingenjörer informerade om att de vunnit det prestigefyllda Lilla Polhemspriset.

– Vi visste inte ens att vi varit nominerade, säger Richard Bai.

Utmärkelsen är uppkallad efter Christoffer Polhem och delas ut årligen sedan år 1876. Priset delas ut i samband med Polhemspriset, som räknas som en av de finaste utmärkelserna inom teknik. Till det lilla priset nominerar varje lärosäte med civilingenjörsutbildningar ett antal bidrag. Därefter gör handledarna urvalet.

– Vår handledare sa inte det till oss så när de [Sveriges ingenjörer reds. anm.] ringde var vi förvånade. Men jättetacksamma och jätteglada också såklart, säger Richard Bai.

Kanske borde de räknat ut att de skulle bli nominerade då deras arbete “Motion Planning using Positively Invariant Sets on a Small-Scale Autonomous Vehicle redan prisats som bästa examensarbetet vid LTH för året.

– Vi visste att de nominerat oss för det andra priset som vi fick, men detta priset hade vi inte hört talas om. Det är otroligt positivt och kul att de nominerade oss, säger Karl Fredrik Erliksson.

I examensarbetet har Richard Bai och Karl Fredrik Erliksson studerat och vidareutvecklat en banplaneringsalgoritm som styr rutter och ökar säkerheten. I experiment använde de lokaliseringssystemet och förbättrade det. Resultaten visade indikationer på att algoritmen kunde hantera flertalet komplexa situationer.

Tanken är att tekniken snart ska användas i skarpt läge. Karl Fredrik Erliksson tror att vi kommer få se mer av självkörande teknik framöver.

– Att ha fullständigt självkörande bilar ligger långt fram i tiden. Men hjälpsystem, att hjälpa till med till exempel omkörningar, finns ju redan och det kommer vi få se mer av,  säger Karl Fredrik Erliksson.

Både Richard Bai och Karl Fredrik Erliksson har efter examen från LTH flyttat till Stockholm och haft fullt upp för att arbeta inom data och har knappt hunnit fira vinsten.

– Vi firade såklart lite. Vi tog en lunch med bubbel tillsammans, säger Richard Bai.

Kanske kommer det ordentliga firandet på Polhemsfesten 6 november där priscermonin ska hållas. Richard Bai och Karl Fredrik Erliksson kommer att närvara.

You may also like

Rektorn och prorektorn om den digitala omställningen

I går tisdag 27 oktober gick Folkhälsomyndigheten och