Vägledning i poddjungeln

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Precis som linjär TV till stor del har ersatts av streaming-tjänster har radiolyssnandet fått konkurrens i mer eller mindre nischade poddar. Kulturredaktionen väljer sina favoriter för att hjälpa dig navigera i överflödet. Varsågoda!

Revolutions

Världshistorien har formats av de revolutionärer som verkade mot sin tids status quo. Och nog finns det inte en monolitisk lärdom att dra av historien; snarare miljoner lärdomar samtidigt som dessa ofta har varit kontradiktoriska. Med Mike Duncan får du en historisk guldgruva kring de olika revolutionerna.

Emil Sandgrim Foto: Jonas Jacobsson

Öppet fall

Människors fascination för brott och straff tycks aldrig slut. Antalet poddar om rättsfall och brottsgåtor känns fler än någonsin. Låt oss därför lyfta fram juridiska fakultetens nyligen släppta krimpodd, i vilken forskare bland annat går igenom hur man i Sverige lyckas få en person oskyldigt dömd. Mysigt!

 

Människors fascination för brott och straff tycks aldrig ta slut.

 

 

 

Welcome to Night Vale

Welcome to Night Vale är podcasten där vi sedan 2012 fått följa ett radioprogram från den fiktionella staden Night Vale. I staden händer mystiska saker som alla rapporteras som om de vore vanliga nyheter. Allt från mystiska kulter i parken till lysande moln som regnar döda djur väntar. All hail the glow cloud!

Harmontown

Du har väl inte missat att Rick & Mortys skapare Dan Harmon har en podd? Harmontown präglas hårt av Harmon och kompanis improvisation, humor, diskussioner om kassa filmer och interaktioner med livepublik. Vill du se exempel på det som gör podden perfekt, sök på när Harmon blir “dadfished” på Youtube.

Eric Sarkar Nilsson Foto: Jonas Jacobsson

Rollspelsklubben

Sveriges bästa standup-komiker som gäster? Check. Fantasyrollspelet Drakar och Demoner? Check. Konstanta försök till gotländsk accent? Check! Rollspelsklubben är podden svenska nördar och/eller humorälskare alltid drömt om. Ge det fyra avsnitt, sedan sitter du oironiskt ivrigt och läser i poddens fanwiki. Nörd.

 

 

Konstanta försök till gotländsk dialekt? Check!

 

 

Hysteria

Med utgångspunkt ur idéhistorikern Karin Johannissons bok Den sårade divan (2015) har den enträgna kulturförmedlaren Sara Abdollahi sedan 2017 samlat Sveriges kulturelit i trevande närgångna samtal om litteratur, konst, kultur. Podden Hysteria är en charmigt oslipad bildningspodd över det svenska kulturklimatet.

Radiopsykologen

Det kan inte ha varit lätt att ta över rodret efter den legendariske radiopsykologen Allan Linnér. Men när hans efterträdare Lars Övling gör det utmärkta genidraget att tillsammans med journalisten och kolumnisten Hanna Hellquist starta en motsvarighet i grannkanalen P3, kommer i alla fall jag att lyssna.

Nina Markander Foto: Nina Morby

Tendens

Mia Blomgren är Sveriges kanske bästa radiodokumentärmakare. För P1 Tendens har Blomgren genom åren producerat kortdokumentärer som får lyssnaren att vända och vrida på tillvarons stora frågor. Serierna Meningen med livet, Min spegel eller Akademikerjävlar är mina favoriter och kanske snart även era?

Det kan inte ha varit lätt att ta över rodret efter den legendariske Allan Linnér.