Med tur följer ansvar!

- in Krönika/Utbildningspolitik

Efter att ha läst en dom där en man återkommande våldtagit en ung flicka, reflekterar Lundagårds utbildningspolitiske krönikör Fredrik Banke över hur vår bakgrund påverkar resten av våra liv. Inte alla har samma tur som den sorglöse lundastudenten som blir kastad möjligheter på sig från alla håll och kanter.

Härom kvällen läste jag en hovrättsdom där en äldre man upprepade gånger våldtagit en ung flicka. När flickan kontaktade socialtjänsten och gav antydningar om övergrepp trodde de inte på henne utan deras tolkning var snarare att flickan försökte finna en ursäkt till sina problem i skolan. Det var först när flickan kom i kontakt med en skolkurator som flickan börjades tas seriöst.

Efter övergreppen mådde flickan väldigt dåligt, skolarbetet blev lidande och hon brottades med självmordstankar.

Fallet är fullständigt horribelt och får mig att reflektera över olika livsöden och hur våra bakgrunder påverkar oss. Jag tror inte att särskilt många studenter i Lund i dag har erfarit en liknande historia som denna flicka. De flesta har troligtvis åtnjutit en priviligierad uppväxt som tillåtit dem att fokusera på skolan och forma sina liv i en positiv riktning – vilket bland annat lett dem till Lund. Självfallet gäller inte det alla av oss, men jag vågar ändå påstå att de flesta av oss har haft goda förutsättningar.

Jag menar, vem och var skulle du vara om du sedan tidpunkten du äntrade denna värld hade blivit så förminskad på ett sätt som för flertalet är fullständigt ofattbart? Antagligen hade du inte läst den artikel du nu läser, då du nog inte hade befunnit dig i Lund för att studera.

Många av er som läser denna artikel kommer om några år att inneha makt över andra människor. Ni kommer att kunna påverka andra människors livsöden genom era värderingar och beslut. Kanske blir det just du som kommer att sitta på socialtjänsten och höra en liknande historia från en annan ung flicka. Eller sitter just du som domare och dömer i ett snarlikt fall?

Jag ber dig att ta med dig insikten om att du är så otroligt tursam över att ha fått möjligheten att ta dig så långt som du har gjort. Självfallet kommer du att tvingas jobba hårt, men med största sannolikhet har du ett stabilt stöd hemifrån och en inre röst som någonstans inombords stöttar dig igenom tuffa vardagar.

Ta med dig insikten om att alla inte besitter denna möjlighet. Det är upp till dig som har haft tur att påverka det samhälle som framtidens olycksbarn kommer att födas in i. Glöm aldrig vilket stort ansvar som du bär på dina axlar, då alla inte varit lika tursamma som du.