Fräcka inbrottstjuvar på räd i studentkorridorer

- in Nyheter

Inbrottstjuvar iklädda reflexvästar har låtsats vara brandinspektörer. Smålands nation och flera av AF Bostäders områden har drabbats.
– Jag blev chockad när jag insåg vad som hade hänt, säger Marnus Kleynhans, som fick många ägodelar bestulna ur sitt rum.

På onsdag eftermiddagen förra veckan genomfördes ett planerat test av brandlarmet på Smålands nation. En stund efter att larmet slutat ringa kom två personer, varav en iklädd reflexväst, in i en av korridorerna.

— En av dem började prata om brandsäkerhet och ville att jag skulle titta på ett av brandlarmen medan han berättade, säger en boende i korridoren, som befann sig i det gemensamma köket när händelsen ägde rum.

Den andra personen lämnade snabbt köket och gick in i korridoren. Kvar i köket satt Marnus Kleynhans och pluggade.

— Personen som pratade med oss var högljudd och berättade hur farligt det är med bränder och hur viktigt det är att ha fungerande brandlarm, säger Marnus Kleynhans.

En stund senare hördes dörren till trapphuset stängas och strax efter lämnade personen i köket byggnaden.

— Jag minns att jag hörde den andra personen lämna korridoren. Jag borde ha misstänkt någonting. Jag tyckte situationen var lite märklig men jag var fokuserad på mina studier just då, säger Marnus Kleynhans.

Några timmar senare upptäcker Marnus Kleynhans att en ryggsäck saknas från hans rum. När han letar noggrannare upptäcker han att fler saker är stulna.

— Jag är ledsen över att min klocka är borta. Den var inte värd mycket pengar, men hade ett stort emotionellt värde för mig. Jag fick den av min mamma, säger han.

Förutom sin klocka blev han också av med en telefon, ett Playstation, en ryggsäck, nycklar, sin plånbok och hörlurar.

— Jag har förlorat en hel del materiella saker. Men jag är tacksam för att det inte skedde något våldsamt. Värre saker hade kunnat hända, säger Marnus Kleynhans.

Flera av AF Bostäders områden är också drabbade, enligt vd Henrik Krantz. Under helgen har boende på Delphi, Parantessen och Ulrikedal utsatts för inbrott som liknar det på Smålands nation. Personer i reflexvästar har sagt att det pågår brandövning och att bostaden behöver utrymmas. När de boende lämnat byggnaden har personerna stulit värdesaker och sedan avlägsnat sig från platsen.

— Det händer ibland att det sker inbrott och stölder i korridorer. Men just den här formen av inbrott har vi inte träffat på tidigare, säger Henrik Krantz.

AF Bostäder gick under måndagen ut med information via mejl, hemsida och sociala medier om hur hyresgäster ska hantera obehöriga besökare.

— Det är viktigt att de boende vet vad som gäller beträffande personer som begär tillträde till bostaden. Du har rätt att kräva legitimation, fråga varför de är där och är du osäker kan du kontrollringa till oss. Och framför allt, är man tveksam så ska man inte släppa in någon, säger Henrik Krantz.

AF Bostäder informerar alltid innan planerade besök och det sker alltid dagtid på vardagar om inget annat meddelas.

— Dyker vi upp utan förvarning på helger eller kvällar handlar det om en vattenläcka eller något annat som behöver åtgärdas akut, säger Henrik Krantz.

Vid lunchtid i onsdags förra veckan skedde även ett inbrott på Västgöta nation, enligt husförman Pontus Walan. Från köket i ett korridorsboende stals en dator, ett Playstation och en bilnyckel. Ingen av de boende såg gärningsmannen.

Händelsen på Smålands samt en liknande stöld på Delphi i helgen har polisanmälts.

— Det har varit minst två händelser då personer iklädda västar säger att de ska kolla brandlarmet. Sen kan det finnas fler, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

Det är inte hyresvärden som är ansvarig för att anmäla inbrott, utan det är upp till de drabbade att avgöra om de vill polisanmäla eller ej.

— Vi brukar tyvärr ha problem med stölder i korridorsboenden i början av höstterminen. Men att någon säger att de ska kontrollera brandlarmet för att sedan sno saker är en ny metod, säger Joakim Nyberg.

Det finns i nuläget inga misstänkta, men det rör sig enligt polisen om män i 20–30-årsåldern iklädda reflexvästar.

— Man ska vara lite eftertänksam när man befinner sig i det gemensamma köket. Jag tror att det är på sin plats att låsa dörren när man inte är på sitt rum, säger Joakim Nyberg.

 

Marnus Kleynhans står utanför sin dörr i korridoren. Han satt vid bordet i köket när stölden ägde rum.

*Marnus Kleynhans citat är översatta från engelska.