Rosa jacka matchas bäst med fackmedlemskap

Många studenter tvingas klämma in arbetspass efter arbetspass mellan föreläsningarna bara för att ha råd med hyran. Detta skapar en möjlighet för skrupelfria företag att utnyttja studenterna, menar Lowe Smith Jonsson.

Stressade far de rosaklädda buden fram över snöklädda gator. Det plingar till i telefonen med ett nytt uppdrag. Varje uppdrag hjälper till att fylla ut lönekuvert. Ett lönekuvert som blir tunnare när snötäcket blir tjockare och man hinner med färre turer, eller har oturen att inte få turer nog på passet. Ett lönekuvert som tyvärr allt för många studenter är beroende av i dag.

Som jag uppmärksammat i tidigare krönikor räcker inte CSN till för en majoritet av Sveriges studenter. Endast 37 procent menar att studiemedel täcker deras levnadskostnader. Detta leder till att en stor del av studenterna, särskilt de som inte kan få stöd hemifrån, tvingas söka arbete utöver sina heltidsstudier. Extrajobb som tävlar med studierna, som ökar stressen, risken för psykisk ohälsa och kuggade tentor. Hyran måste dock betalas, så till arbetet går man.

Den ekonomiska utsattheten skapar en arena för företag som vill utnyttja studenterna. Foodora är ett av företagen som kör hem mat, ett företag som gång på gång avslöjats för att utnyttja sina anställda. Låga löner, osäkra arbetstider, och farlig arbetsmiljö. Något kollektivavtal finns dock inte ännu, då Foodora vägrar skriva på ett för alla sina bud.

Det är inte fel att arbeta vid sidan av studierna. Det kan ge erfarenheter, kontakter och ibland göra riktig nytta. För oss studenter är dock ett grundläggande problemet att studiestödet inte räcker till. Detta gör att vi blir desperata – arbetet vid sidan av studierna blir ett tvång, inte ett val. Lösningen på detta är frustrerande enkel, studiestödet måste öka. Den sorgliga sanningen är att detta nog inte kommer ske och en stor del av Sveriges studenter kommer tvingas arbeta vid sidan av sina studier ett bra tag framöver.

Så vad kan vi göra? Först måste vi se det större problemet som är en rovkapitalism där företag inte bryr sig om sina anställda. Dessa företag vill bara ha vinst, kosta vad det kosta vill för den som kommer emellan. Det enda sättet att skydda sig mot detta är ett medlemskap i facket.

Du kommer fortfarande att vara en överarbetad student, stressad över tentan du inte hinner plugga till mellan arbetspassen, med en hyra som knappt går ihop. Skillnaden är att du kommer ha kollegor och en rikstäckande organisation som kan reglerna och laglig rätt att hjälpa dig, som backar upp dig när chefen vill ge dig ett extra pass du inte hinner med, när en bit av lönen försvann eller när passet du lovats gick till någon annan.

Ge inte de som vill utnyttja dig en möjlighet. Det finns vänner där ute du aldrig kommer träffa som kämpar för att du ska kunna arbeta på rättvisa villkor, på mänskliga villkor. Se bara till att sträcka ut handen och ta emot hjälpen. Bli medlem i ett fackförbund och stå upp för dig själv och de många andra studenterna som far runt i rosa jackor.