Kamrater och konkurrenter

- in Feature
Lowe Smith Jonsson

Sasha Steneram

Studerar: Konsthistoria.

Hjärtefrågor: Public service, Kulturskolan och Systembolaget

Bästa politiska slagord:

No keynes, no gains.

Utbildning: Strategisk kommunikation.

Hjärtefrågor: Utbildning, liberalism, feminism och internationalisering.

Bästa politiska slagord:

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Hon är moderat och han är socialdemokrat. Lundagård bjöd in två av sina utbildningspolitiska krönikörer, vännerna Sasha och Lowe, för att debattera.

Gustafscenen i AF. Onsdagen den 12 januari. Sasha och Lowe kommer in i byggnaden ungefär samtidigt, och det är uppenbart att de har mycket att samtala om.

Lowe är socialdemokrat och Sasha är moderat. De blev vänner under valrörelsen 2018 och det var politiken och engagemanget på Blekingska nationen som förde dem samman. Trots att deras politiska värderingar skiljer sig åt på många punkter, är de överens om att vänskap och politik går att hålla isär till en viss gräns.

Hur har era politiska åsikter påverkat er vänskap?

Sasha: Jag tycker att det är kul att vi har olika åsikter. Mitt engagemang för liberalismen ser jag som separat från mitt sociala umgänge. Ibland kanske det skär sig, till exempel har jag väldigt svårt för människor som kallar sig för kommunister. Min mor är född och uppväxt i forna sovjet och det gör lite ont varje gång någon vurmar för kommunismen. 

Lowe: Vi är båda intresserade av politik och det var så vi hittade varandra. För mig skulle det inte fungera att umgås med någon som röstar på Sverigedemokraterna, jag tycker det är en vidrig handling. Jag har dock respekt för att man kan vilja vara vän med folk som inte tycker att abort är fräscht eller som gillar Jimmie Åkesson, men det är inte heller fel att välja bort sådana människor. Jag vill egentligen inte stänga dörren för någon, men jag dömer folk lite grann efter deras politiska åsikter.

Hur vanligt tror ni det är att studenter är politiskt aktiva?

Sasha: Förr var de politiska ungdomsförbunden mycket större. Studenter är mer intresserade av sakpolitik. Och det förstår jag, vi har stora frågor just nu. Men det är viktigt att man tar plats i våra politiska system, annars tar andra människor plats.

Lowe: Det finns många idioter som inte borde syssla med politik men som är skittaggade på att göra det. De som tycker att politik är tråkigt behöver sitta i kommunstyrelsen för att driva ut alla dem. Det betyder inte att du behöver tycka om allt ditt parti gör.

I Lundagårds valbarometer 2018 kom det fram att klimatfrågan är den viktigaste frågan för Lunds studenter. Hur löser vi klimatkrisen?

Sasha: I dag pratar vi om den som en moralisk fråga – att vi ska källsortera och äta veganskt – men jag är helt övertygad om att det bara är en bråkdel av problemet. Vi borde prata om det som en teknisk fråga. Jag tycker att det är viktigt att man fortsätter bygga ut och satsar på forskning kring kärnkraft.

Lowe: Nu vill ni att jag ska säga att jag är emot kärnkraft eller hur? Men jag är faktiskt lite för, även om jag är skeptisk. För mig handlar klimatkrisen primärt om regler. Tjänar företag pengar på oetiska material så kommer de att göra det. Det räcker inte med några halvmesyrer, där vi säger ”gud vad bra att de har lådcyklar i Stockholm” alltså – jag avskyr lådcyklar om de är en ersättning för hårda regler. Om kärnkraft är ett verktyg som gör att färre människor dör och vi kan rädda lite mer jordyta, då är jag villig att ta den risken. Även om jag hade föredragit vatten- eller solkraft.

I frågan om klimatet verkar ni vara ganska överens. I vilka frågor står ni längst ifrån varandra?

Lowe: Skatt.

Sasha: Offentligt finansierad konst.

Lowe: Public service.

Sasha: Jag tycker inte att staten har rätt att bestämma vad som är konst, fin eller ful, vilket de indirekt gör. Varför är en tavla mer konst än ett Sims-spel? För mig är det nästan samma sak. Den ena är offentligt finansierad och den andra är finansierad av folk som faktiskt vill ha det.

Lowe: Alla kommer inte tycka att samma saker är vackra. Men om vi inte har allmän konst, som finansieras av offentliga medel, kommer våra städer att bli fula och det hade varit dötråkigt.

På tal om skatteplanering. Hösten 2019 publicerades debattartikeln ”Stoppa skattefinansieringen av värdelösa utbildningar” i Lundagård vilken efterföljdes av en het debatt. Debatten handlade om en fråga som borde vara av hög aktualitet för studenter i allmänhet. Vad är syftet med högre utbildning?

Sasha: Att bereda innovatörer och se till att det finns utbildade människor som kan leda länder framåt i till exempel klimatforskning.

Lowe: Det viktigaste är folkbildning, för att skydda mot auktoritära krafter som vi har sett i USA och i Sverige utan att nämna några namn. Vi behöver ett utbildat folk som kan ta sig till högre utbildning. Men jag tror också att bildning ökar livskvaliteten, och då inte bara ekonomiskt.

Sasha: Jag håller med, bildning handlar det också om, men universiteten är inte det enda sättet att bilda sig på. Man kan vara bildad och ha noll högskolepoäng.

När vi är inne på saker som bildning och livskvalitet. Vad innebär ordet frihet för er?

Sasha: Jag håller stenhårt på att sänkt skatt är frihet.

Lowe: Högre skatt är frihet för mig. Alla har inte råd att gå i privatlektioner för att spela piano. Om man förhandlar bort en liten bit privatekonomisk frihet, så får fler människor samma möjlighet att bestämma över sina liv genom det offentliga.

Sasha: Jag är inte emot skatt, det hade varit sjukt, men jag tycker att det är viktigt att det finns någon slags rimlighet i vad man lägger skattepengar på. Skattepengar ska gå till vår välfärd och till möjligheter att förbättra liv – sjukvård, äldreomsorg, försvar. Saker som är av reell vikt.

Hur upplever ni att ni har blivit bemötta i studentlivet, med tanke på era politiska ställningstaganden?

Lowe: Jag bär mina politiska åsikter utanpå. Det är väldigt sällan jag får skit, men det var lite jobbigt under valrörelsen för att folk trodde att jag skulle kunna svara på allt socialdemokraterna gör och tycker.

Sasha: Jag har aldrig varit rädd för uttrycka en åsikt, det är nog känt för de flesta som känner mig att jag är moderat. Det kan hända att någon skämtar om min politiska färg. När jag och min kille precis hade börjat dejta brukade han sätta på den här låten… ”men hon är moderat, moderat…” Det är det mest negativa, men man får ta det med en nypa salt.

Lowe: Jag har fått höra klassförrädare några gånger, men det är mest med kärlek.