Fettisdagen – ”Vi hade ett bord utomhus”

- in Nyheter

Hur gick det med semmelförsäljningen igår? Lundagård hörde med två konditorier och ett kafé i Lund. 

Chloé Degre är bagare på Ostabengtsson på Stora Gråbrödersvägen 4 i Lund. Enligt henne sålde de cirka 1 700 semlor under gårdagen, och allt var slutsålt vid halv sex på kvällen. 

Hade ni några nya semmelvarianter? 
– Vi hade en dulche de leche-semla för nötallergiker, med banan.

Hur skötte ni försäljningen av semlor nu när man inte får vistas många i butiken? 
– Vi hade ett bord med semlor utomhus. Det verkar ha fungerat väldigt bra.

Rebecka Jakobsen är kassör på Ramklints konditori på Mårtenstorget i Lund. De erbjöd en stor variation av semlor: stora som små, glutenfria, veganska, med vaniljkräm i stället för mandelmassa och laktosfria. Hon säger att de uppskattningsvis sålde 3 000 semlor under gårdagen, och att de sålde slut på allt bortsett från någon enstaka laktosfri semla.

– Vi hade en som stod utanför och sålde färdigpaketerade semlor i en, två, tre, fyra, eller fempack. Och så fick man lite nyrostat kaffe med sig. Vi hade också så att man kunde ta en nummerlapp och vänta utanför, säger hon.

För det relativt nyöppnade kaféet Love Coffee, vars specialitet egentligen är kaffe, var trycket inte lika högt. Daniel Remheden är ägare för de två kaféerna, det ena ligger på Klostergatan och det andra på Clemenstorget. De riktade in sig på den mindre varianten av semlor.

– Vi köpte in ungefär åttio stycken totalt, och vi sålde slut på alla. Men semlor är egentligen inte vårt huvudfokus, säger han.