Nya ansökningsrekord väntas inför höstterminen

- in Nyheter, Utbildning

Söktrycket till landets universitet och högskolor har ökat med 21 procent i år jämfört med samma tid förra året, trots att sista ansökningsdag är flera veckor bort.

Under pandemins första år, 2020, ökade söktrycket till landets universitet och högskolor med i genomsnitt 13 procent. Tydligast var ökningen till utbildningar inom vårdområdet. Enligt statistik från UHR sökte 34 procent fler till sjuksköterskeprogrammet jämfört med höstterminen 2019, och 26 procent fler sökte till läkarprogrammet.

Även höstterminen 2021 ser ut att slå nya rekord vad gäller antalet sökande, enligt uppgifter från studenttidningen Spionen. 
Redan nu efter en vecka (22 mars 2021, reds. anm) har 125 947 sökt till högskola eller universitet till höstterminen och detta är en ökning med drygt 21 procent från förra årets ansökningsantal, då 103 768 hade sökt till högskola efter en vecka under 2020, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, UHR, till Spionen.

Med det ökade söktrycket tätnar även konkurrensen om platserna. 
– Till drygt 80 procent av utbildningarna antas alla behöriga sökande. Men 59 procent av de sökande har en utbildning med fler sökande än platser som sitt förstahandsval, så det är ändå hård konkurrens för att komma in på de mest populära utbildningarna, säger Torbjörn Lindquist som är utredare på UHR i ett pressmeddelande.

De utbildningar med högst konkurrens tycks dock vara oförändrat. Juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet är fortsatt svårast att komma in på. 
– Men även civilingenjörsutbildningen och sjuksköterskeutbildningen har blivit populärare på det senaste, säger Åke Lernefalk, på UHR, till Spionen.