Examensutställning: Dear John

- in Kultur, Kultur & Nöje

Inga helgplaner? Utställningens ”Dear John” är studenten, konstnären och fotografen Elísabet Anna Kristjánsdóttirs examenutställningen, som har sin sista visningsdag imorgon 17 april. 

Inbjudan till utställningen “Dear John” påminner om en dödsannons, påpekar min kollega. Hos mig förs tankarna till filmen med samma namn, som jag inte minns om jag har sett.

Utställningen, av studenten, konstnären och fotografen Elísabet Anna Kristjánsdóttir (född. 1988, Island), börjar utanför en konstruerad husfasad. Genom ett fönster utan glas syns innanmätet i form av ett avskalat kök. Ett bord med clementiner, en stol där murgröna vuxit genom sitsen, en spis med ett par skor innanför ugnsluckan. Johns skor, som blivit blöta av regnet. 

I installationen har Elísabet Anna Kristjánsdóttir nedmonterat delarna av ett hem för att återskapa föremålen med nya betydelser och funktioner, och låtit dem lämna subtila spår av Johns närvaro. Under sängen i hans sovrum ligger clementinskal, som vittnar om att han precis har varit där. 

Känslan Elísabet Anna Kristjánsdóttir vill förmedla är att besökaren kliver in i ett fotografi, förklarar hon när vi talas vid. Fotografiet föreställer Johns värld, snarare än en verklighet. En anomali, med känslan av att vi befinner oss i något som nästan är verkligt, men där små avvikelser skvallrar om att vi egentligen bara ser verkligheten genom någon annan, Johns, ögon. 

Utställningen, som består av tre rum och en ateljé, väcker en nyfikenhet: vem är John, och vem är han i betraktarens liv?  Den avskalade och funktionella inredningen vittnar om att John är på flykt, frånvarande. På så vis har konstnären återknutit till känslan av saknad efter någon som har gått bort.  

Utställningen visas till och med imorgon, på Bergsgatan 29 i Malmö. 

Foto: Nina Morby
Foto: Nina Morby
Foto: Nina Morby
Foto: Nina Morby
Foto: Nina Morby
Foto: Nina Morby

About the author

Nina Morby var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 2019-2021. Hon har även varit reporter och krönikör på tidningen.

Related Posts