Lundaspexarnas Isak Holmberg om Siste april

- in Nyheter, Siste april, Spex, Studentliv

För andra året i rad livesänder Lundaspexarna under Siste april-helgen, med start redan i kväll kl 19. Lundagård har träffat förmannen Isak Holmberg, som berättar om sitt favoritspex.

Hallå där, Isak Holmberg!

–Hej!

Berätta om Lundaspexarnas event på Siste april!

– Vi tänker göra en livesändning av gamla spex som vi inte har visat innan. Vi har även förberett lite extramaterial i form av roliga klipp som vi kommer att visa i pauserna. Eventet är tänkt att bli som en liten julafton, och likt tidigare år kommer vi att ha en insamling där man kan stötta oss via swish.

Hur har ni tänkt när ni valt vilka spex ni kommer sända?

– Det har varit en strävan efter att visa vad vi tror att folk tycker är roligt. Vissa spex är mer lika än andra så då är det kul att visa spex som skiljer sig från varandra och är från olika epoker, representerar olika ensembler och stilar.

Vilken är din personliga favorit?

– Oscar Wilde är min personliga favorit. Det var det första spexet jag såg på premiären 2014 och då blev jag helt såld, tänkte att jag ville vara en del av det, och så blev det tillslut.

Vilken tror du kommer gå hem bäst hos studenterna/publiken?

– Det är lite svårt att säga. Jag tror att olika spex kommer att uppskattas av olika delar av publiken. För de som var aktiva runt 2000 kanske gillar Ilion är roligast, medan de som var med på 80-talet kanske gillar Djingis Khan mest. Spexen har förändrats väldigt mycket under årtiondena. Jag tror att det kommer finnas något för alla, och jag hoppas att det blir livat i chatten.

Hur länge har du varit aktiv inom lundaspexarna?

– Jag gick med våren 2016 under senaste Djingis Khan, nu under våren har jag fått ta över förmannaskapet efter Adam Wester. Innan dess har suttit i orkestern där jag spelat valthorn. När jag började så tänkte jag att jag skulle stanna till nästa Djingis Khan, vilket är vart femte år och skulle således bli i vår, men sen kom pandemin så då blev det lite längre.

Och vad gör du när du inte leder Lunds äldsta spex?

– Jag har kandidatexamen i biologi och läser nu master i zooekologi. Inom studentlivet har jag varit med i boelspexarna, bleckhornen och karnevalen.

Om du skulle få regissera ett spex, vad hade det handlat om?

– Någonting under reformationen hade varit roligt, med religiösa konflikter och karaktärer därifrån.

Något du vill tillägga?

– Vi vill ju gärna spexa men det är inte möjligt just nu, men vi hoppas att publiken uppskattar livesändningarna och tycker att de ger mervärde trots att vi inte kan ses, så hoppas att vi kommer kunna spexa igen i höst.

Hejdå!

–  Hejdå!

Schemat för Lundaspexarnas livesändning 2021:

29 april – 19:00 Ilion (2000)
30 april – 17:00 Oscar Wilde (2014)
30 april – 20:00 Djingis Khan (1986) Engelsk version
1 maj – 16:00 Nero (2002)
1 maj – 19:00 Winston (1994)

Sändingarna går inte att titta på i efterhand.