Osedvanligt lugn Siste april

- in Kår, Nyheter, Siste april, Studentliv

Digital mösspåtagning och livestreams. 

– Det har varit en lugn valborg överlag. Vi har inte fått några anmälningar som är relaterade till det och det har inte varit några omhändertaganden under dagen, säger kommunpolis Joakim Nyberg vid klockan 18.

– Det har varit mindre samlingar av folk, flest på St Hans backar. Men det har varit en lugn valborg, än så länge, säger han.

De digitala evenemangen och alternativa lösningarna har dominerat utbudet i år. Till exempel har Radio AF sänt live från Mejeriet, och Wermlands nation anordnade en vandring till Nöbbelövs mosse med grillning och bad.

Klockan 17.45 laddades Mösspåtagningen* upp på Lunds universitets studentkårs Facebook-sida. Vice ordförande, Ella Sjöbeck, fokuserar i sitt tal på att vi lever i förändringarnas tid, och syftar framför allt på jämlikhet och jämställdhet.

– Ett nej är nu ett nej, säger hon bland annat i talet till våren.

*Mösspåtagningen vid Lunds universitet ägde ursprungligen rum vid midnatt natten mellan Siste april och första maj inne i Akademiska Föreningens stora sal. Med växande studentpopulation flyttades ceremonin till Tegnérsplatsen. Klockslaget ändrades år 1965 till klockan 18. Så länge ceremonin hölls vid midnatt var det en oskriven regel att formuleringen ”där ute står majnatten blånande blå” skulle ingå i högtidstalet, och även senare har denna fras eller olika varianter därav (stundtals med politisk symbolik i färgvalen) förekommit, även om ceremonin numera äger rum i flödande dagsljus.

Lundagård har besökt olika platser under dagen för att dokumentera Siste april 2021. Bildspelet kommer att publiceras under morgondagen, den 1 maj.