Valmöjligheternas paradox

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

När den 15 oktober närmar sig reser Lundagårds studentlivskrönikör Mattis Vindelman i tiden och funderar på vad ”sedan” betyder.

Det tog fyra år från att jag gick ut gymnasiet tills jag började på universitet. Under de åren var det många som sa saker i stil med ”Passa på att göra saker nu medan du kan” och ”Bra att du tar tid att fundera på vad du vill göra sedan”.

Prova nya saker, se dig omkring, hitta dig själv. För sedan är du fast.

Nu, två halvfärdiga kandidatprogram och 195 högskolepoäng senare, vet jag fortfarande inte vad det där ”sedan” betyder. Men jag är tvungen att försöka ta reda på det eftersom den 15 oktober närmar sig med stormsteg.

”Vad är det för speciellt med den dagen?”, tänker du som går ett sammanhängande program och inte loggat in på antagning.se sedan du åt din första lundafalafel.

”Ånej, det är ju typ nu?!”, tänker du som var och varannan termin tvingas ta beslut som där och då känns livsavgörande. Just nu är jag är en av er.

Det handlar naturligtvis om att välja kurser till vårterminen. Ska jag göra färdigt den där kandidaten eller läsa den spännande fristående kursen? Praktik säger ju alla är så bra, det borde jag göra. Men masterutbildning då, det är väl typ ett måste för att få jobb? Visst fan, folkhögskola finns också, där brukar ju folk hitta sig själva! Och hur fasiken ska det här kombineras med mitt mål att inte jobba heltid?

Valmöjligheterna är till synes oändliga, men de kommer till priset av en massa velande.

Lyxproblem? 100 procent. Vi blir bjudna på både bidrag och förmånliga lån medan vi tar del av utbildning i världsklass. Men här är jag ändå, vilse mellan alla alternativ.

Fantasifulla scener målas upp i mitt huvud, jag reser till parallella världar där mina val leder till olika livssituationer på olika platser. Länge går jag runt så, kroppen är här men tankarna långt borta i framtiden.

Då och då vaknar jag med ett ryck upp ur mina drömlika framtidsfantasier. Korta stunder befinner jag mig i nuet, en tidpunkt jag nästan glömt existerar i jakten på vad ”sedan” innebär.

När dagen gryr den 16 oktober kanske framtiden skjuts lite längre bort och nuet kryper lite närmare.