Förundersökning inleds mot lundaprofessor

- in Aktuell, Forskning, Nyheter

Kristina Sundquist är den mest citerade medicinforskaren vid Lunds universitet. Nu utreds hon för brott. Detta rapporterar Sydsvenskan.

Kristina Sundquist, professor i medicin vid Lunds universitet, var under våren medförfattare till en uppmärksammad studie om våldtäktsmäns bakgrund. Då studien behandlade känsliga personuppgifter krävdes ett etikprövningstillstånd, vilket Sundquist sedan tidigare innehade. 

Studien om våldtäktsmän överklagades till Överklagandenämnden för etikprövning (Önep), som anmälde Sundquist. Det etiska tillstånd som använts för studien, och som Sundquist var innehavare av, hade utfärdats för cancerforskning. Frågeställningen som behandlades i den nya studien saknade alltså etikprövning, menade Önep.

Åklagarmyndigheten valde däremot att inte ta anmälan vidare, något som Lundagård tidigare rapporterat om. Önep har sedan dess överklagat Åklagarmyndighetens beslut, vilket gett resultat. Idag (26/10) rapporterar Sydsvenskan att en förundersökning inletts mot Kristina Sundquist för brott mot etikprövningslagen.

Sundquist själv hävdar sin oskuld. 

Jag anser att jag har så mycket etiktillstånd som man någonsin skulle kunna begära. Därför är åklagarens beslut i högsta grad chockerande, och det här är självklart enormt stressande för mig, säger Kristina Sundquist till Sydsvenskan.