Välkommen tillbaka

Hemmet har många ansikten. Det är en plats för försoning, melankoli och intriger. Kulturredaktionen listar hemvändarverken du behöver. 

Greven av Monte Cristo

Ebba Frid
Foto: Jonas Jacobsson

Huvudpersonen Dantès basic kamrater får honom oskyldigt fängslad. Tji fick de – en implausibel fängelsebekantskap förser honom med utbildning och svinmycket pengar. Han återvänder hem för hämnd och flexande. Mysig och läsvärd roman, skriven som en allegori för min framtida högstadieklassåterträff efter läkarexamen.

The World’s End

En sci-fi-komedi om ett gäng före detta studiekamrater som återvänder tillbaka till hemstaden för en sista nostalgisk pubrunda. Där väntar förstås en så kallad twist. Jag kan inte säga att filmen väcker några djupare filosofiska insikter, men det är väl skönt! Det är en perfekt bakisfilm, och för sådana finns det alltför ofta behov.

Hem till Raggarjävlar

Många studenter har lämnat landsbygden bakom sig för att flytta till den nästan helt bilfria zonen Lund. Om hemlängtan tar överhanden kan man på SVT-play följa Samis älskvärda kompisgäng i Raggarjävlar (2019) och Epa-tjejerna som tagit över Vilhelminas vägar i EPA – Dokumentären (2020). Sveriges landsbygd lever än!

Hampus Peterson
Foto: Saber Malmgren

Dyk i barndomsbrunnen

I svåra stunder kommer ofta barndomen och knackar på. Likaså för författaren och debattören Göran Greider. Drabbad av aggressiv blodcancer letar han sig i Barndomsbrunnen (2021) tillbaka till arbetarklassuppväxten i Sörmland. Greider skiftar i boken mellan optimism och melankoli, poesi och prosa – men alltid utan pretentioner.

Sök skydd i dansk punk

Danmark har öppnat upp! Det är dags att återigen besöka en svettig konsertlokal i skåningarnas andliga hemland. Börja resan med att lyssna på det danska punkbandet Iceage som i sitt senaste album, Seek Shelter (2021), tar lyssnaren från coronamörkret hem till ljuset – med hjälp av religiös symbolism och gospel.

Bakistips: Gå i barndom

Vaknat kallsvettig med ångest över gårkvällens eskapader? Prova att återvända till barndomen en stund genom att lyssna på Favoritsånger från Pippi, Emil, Madicken… (2004) av Göteborg Wind Orchestra som tolkar visor från Astrid Lindgrens sagovärld. Särskilt rekommenderas ”Mio min mio” och ”Vargsången”.

Victoria Källström
Foto: Saber Malmgren

Nostalgitripp

Trots att inte ens mina föräldrar var födda när En kärlekshistoria (1970) av Roy Andersson först visades blir jag nostalgisk av att se den. Annikas och Pärs tonårsromans med lika delar dramatik som oskyldighet slungar en tillbaka till svunna tider – oavsett om det är 60-talets folkhem eller ens egna 14-åriga fantasier åsyftas.

Jakt efter rötter

Yaa Gyasis gripande debutroman Vända Hem (2016) skildrar en släkthistoria som efter familjens splittring utvecklas i två vitt skilda led. Från 1700-talets slavhandel till idag möter läsaren i varje kapitel olika kvinnor med ursprung i Asantestammen och dagens Ghana. Kan sökandet efter identitet också leda till försoning?