DEBATT: Zoom är här för att stanna

- in Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.

Att helt frångå zoom vore att kasta bort en viktig lärdom från pandemin, skriver Johanna Trapp. Föreläsningars tillgänglighet bör upprätthållas genom ett digitalt alternativ. Debattartikeln publicerades ursprungligen i Lundagård #7 2021 ”Bortom det världsliga”.

En av anledningarna till att jag valde just Lunds universitet var de otroliga byggnaderna som utgör campus här. En annan var det gedigna studentlivet. Men utbildningen trumfar ändå allt. Lund har ett av Europas bästa universitet. Ett så bra universitet borde vara i utvecklingens framkant! Därför anser jag att det är ett misstag att ta bort zoom som alternativ på föreläsningarna. Vi borde lära oss av pandemin och använda tekniken till vår fördel.

Det var nog många som gick till campus med ett leende på läpparna när vi, från och med första november återgick till fysisk undervisning här på Lunds universitet. Det innebär att zoom blir ett minne blott och att vi studenter återigen får kännas vid universitetets lokaler. Självklart är detta efterlängtat av många, särskilt alla de som inte haft chansen att vara på campus ännu trots tre terminers studier. Vi borde dock inte ta ut segern i förskott. Istället borde vi ta chansen att lära oss av pandemin. Vi borde ha kvar zoom som alternativ.

Den mest påtagliga fördelen med hybridföreläsningar är självklart hälsoaspekten. På en föreläsning går man igenom så pass mycket på kort tid att det kan bli svårt att ta igen om man missar. Om man dessutom missar flera föreläsningar i rad kan det bli total katastrof. Dilemmat man ställs inför blir: ska man välja att tillåta sig själv att vara sjuk, eller ska man välja bort sin utbildning. För att rädda sin utbildning och därigenom även sin framtid tvingas man därför gå på föreläsningar trots att man borde ligga hemma och vila, vilket föder frågan: lärde vi oss ingenting av pandemin?

Efter nästan två år av att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom blir det kontraproduktivt att helt plötsligt tvinga folk till offentliga sammanhang sjuka. Vi borde i stället lära oss av pandemin. Även om det inte är corona viruset man får kan nog de flesta hålla med om att det är otrevligt att bli sjuk. Vi borde ju därför göra det så enkelt som möjligt för människor att stanna hemma vid sjukdom. Man ska inte straffas för att man gör det rätta.

Hybridföreläsningar är dessutom pedagogiskt och därför bra för inlärningen. Det gör steget till att gå på föreläsningar kortare, vilket gör att fler kommer gå. Självklart ska den fysiska undervisningen vara standard, men det finns ingen anledning till varför den inte kan kompletteras med inspelade föreläsningar. Universitetets mål bör vara att så många som möjligt ska bli godkända på sina tentor, för att det ska bli så måste det vara lätt att göra rätt. Lätt att gå på den lärarledda undervisningen. Lätt att ta ansvar för sin utbildning.

Framförallt lägger det makten över utbildningen hos individen. Du vet bäst vad du behöver. Zoom är här för att stanna. Låt oss använda den tekniska utvecklingen till vår fördel. Kämpa inte emot framtidens lösningar. Behåll zoom som alternativ.

Johanna Trapp, student