KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Jazz, lek och turkisk romans

Dokumentär om plastikkirurgi, jazzhelg på ”Viva”, utforskande konst och litteratur från landet med ett nytt namn. Här är kulturredaktionens senaste rekommendationer! 

Under Kniven, Sveriges Television
Foto: Janne Danielsson/SVT

Knivskarp realism

Så vida du inte bor under en sten lär du knappast ha missat Under kniven på SVT-play. Journalisten Erik Galli, som under ett decennium genomgått skönhetsoperationer i smyg, nystar under fyra halvtimmeslånga avsnitt i vad som ligger bakom det ökande antalet estetiska ingrepp världen över. Äntligen en dokumentär i sin rena form – utan normativa värderingar eller klyschiga uppmaningar!

 

Victoria Källström

Lars Jansson
Pressfoto: Johan Carlen / Bingolotto (TV4)

Svindlande jazziga höjder 

Jazzpianisten Lars Jansson är bland de främsta i Sverige. Till helgen, både den fjärde och femte februari, uppträder han i en trio på restaurangen ”Viva” i vår älskade studentstad. Boka en biljett, avnjut något gott att dricka och låt dig hänföras av jazzens vidunderliga krafter. Jag skulle aldrig missa det.

Olof Bärtås

Pressbild: Lunds konsthall

En lekplats för vuxna

Missade du, trots Lundagårds tips, den senaste utställningen på Lunds konsthall behöver du inte längre misströsta! “The Playground Project” – en vandrande installation kuraterad av Gabriela Burkhalter – har nämligen premiär nu på lördag 5 februari. Grundpremissen är ett utforskande av lekskulpturens historia och visar hur barnens plats i den offentliga miljön utvecklats sen förra sekelskiftet.

Utställningen pågår till och med 8 maj.

Victoria Källström

Framsidan til ”Madonna i päls”
ALBERT BONNIER FÖRLAG

Kärlek på turkiska

Turkiet har i veckorna aktualiserat sig själv genom sitt namnbyte från Turkey till Türkiye. I en tid då landet primärt uppmärksammas i väst för president Erdoğans auktoritära tilltag är det lätt att glömma att Turkiet också är en stor kulturnation. För den som vill fördjupa sig i turkisk litteratur i översättning är Sabahattin Alis Madonna i päls (Albert Bonniers förlag, 2018) en självklar plats att börja.

En avskalad kärleksroman präglad av den melankoli som är så utmärkande för litteraturen från Turkiet – eller förlåt, Türkiye.

 

Theo Vareman