Anlagd brand på Sparta – trapphus fylldes av rök

- in Nyheter

Strax innan klockan tio i går (2/2) kväll kom ett larm om en brand på Sparta in till räddningstjänsten Syd. Branden resulterade i att flera studenter tillfälligt lämnade sina lägenheter och korridorsrum.

Bild från utryckningen på Sparta. Privat bild från läsare

Jörgen Björk, inre befäl vid räddningstjänsten Syd berättar för Lundagård att det var en anlagd brand som tros ha börjat i en biljettlucka kopplad till en entré. Att studenterna lämnade sina lägenheter och korridorsrum förklarar han dock som ett resultat av det automatiska brandlarm som finns i studentkorridorerna.

– Vi rekommenderar egentligen att man håller sig i lägenheten och stänger dörren vid sådana tillfällen, det är säkrare än att bege sig ut i ett rökfyllt trapphus, säger Jörgen Björk.

Studenten Felicia Samuelsson bor på Sparta och berättar för Lundagård om sin upplevelse av händelsen:

– Jag skulle precis gå och lägga mig men så är det någon i min korridor som skriver i vår chatt på messenger att “hej det brinner vi måste nog ut”. Vi hade inte hört något larm. 

När Felicia Samuelsson tittade ut genom fönstret kunde hon se utryckningspersonalen – men ingen brand. En del i korridoren valde att ta vägen ner för brandtrappan men Felicia Samuelsson gick innervägen och möttes av ett rökfyllt trapphus.

– Jag var rädd eftersom jag inte hade hört någonting och inte visste vad det [var som hände, reds. anm]. Jag tyckte det var läskigt att larmet inte gick i min korridor för det var ändå i samma del av Sparta som jag bor i [som det brann i, reds. anm.], berättar Felicia Samuelsson.

Branden hade ingen större omfattning i sig men resulterade i en stor mängd rök.

– Därför drog vi på med mycket insatser, men elden släcktes relativt snabbt, säger Jörgen Björk.

Väl utanför byggnaden kunde Felicia Samuelsson inte se någon brand men flera brandmän. Släckningsarbetet hade gått snabbt men det fanns vissa svårigheter med att bli av med den stora mängd rök som branden hade orsakat, berättar Jörgen Björk. 

– Jag sov inte hemma, jag sov hos min syster, för jag visste inte hur lång tid det skulle ta. När jag kom hem imorse så luktade det fortfarande rök, säger Felicia Samuelsson.

Ingen ska ha skadats under branden. Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand. Sydsvenskan uppger att ingen person har gripits för branden.