Premiär för Lunds nya ståupp-klubb

- in Aktuell, Kultur & Nöje, Nöje, Nyheter

Det är en tisdagskväll i den stora salen på Grand hotel och den nya ståupp-klubben ”Grand Comedy Club” har premiär. Komikern Jonatan Unge uppträder tillsammans med kollegorna Carin Sollenberg och Torbjörn Averås Skorup. Det är en fullsatt sal med stuckaturer på varje tänkbar yta och en kristallkrona hängandes från taket. Skratten avlöser varandra och publiken är uppsluppen. 

Jonatan Unge var en av de komiker
som uppträdde under premiären
för ”Lund Comedy Club”.
Foto: Saber Malmgren

”Grand Comedy Club” är en nystart av komikerprofilerna Erik Börén och Johan Rünow som samarbetar med Anagram Live, anordnare av Lunds humorfestival. Erik Börén har tidigare anordnat ståuppkomik på AF-borgen i Kafe Atén och på Mejeriet – men kände nu att det var dags att börja med något nytt. 

Planen var att ha första uppträdandet 25 januari, men de dåvarande restriktionerna satte stopp för det. 

– Hela Sverige fick ställa in, säger Erik Börén.

–Vi [Anagram, reds. anm.] har tampats med samma sak, tillägger Ebba Löwenhielm Peetre, projektledare för Lund Comedy Festival och samarbetspartner med humorklubben. 

Innan showen är de spralliga och glada – de verkar förväntansfulla på kvällen. Ebba Löwenhielm Peetre är klädd i prickigt och rött och Erik Börén har en vit kortärmad pikéskjorta.

Erik Börén tycker att det finns ett särskilt syfte med att ha showerna mitt i veckan: 

– Att gå en vardagkväll på standup – det är en katalysator för att man ska klara hela månaden. Det är så jävla viktigt att ta en paus mitt i veckan och bara garva. 

Erik Börén på scen.
Foto: Saber Malmgren

Trots gott om planering och erfarenhet kommer det naturligtvis en nervositet inför en premiär berättar Erik Börén. 

– När man har en helt ny klubb på gång – då ska alla dom här barnsjukdomarna komma.

Ebba Löwenhielm Peetre och Erik Börén är båda överens om att det är publiken som avgör hur en standupkväll kommer att gå – och däri finns mycket osäkerhet. 

– Är det humorpubliken som kommer hit – eller är det Grand-publiken som går på humor? Vilken ålder är det? Det är väldigt stor skillnad på vilken respons komikerna får, menar Ebba Löwenhielm Peetre. 

Erik Börén har dock en vision för den nystartade klubben: 

– Man vill ju ha de studenterna som suttit i sin studentlägenhet och druckit Ey’Bro – och sen vill vi ha de som kört på med bubbel och ostron här [på Grand. reds. anm] innan.

Ebba Löwenhielm Peetre instämmer.

– En blandad publik är alltid bäst.

Torbjörn Averås Skorup på scen.
Foto: Saber Malmgren

Erik Börén menar att Lund är något av en plantskola för komiker. Jesper Rönndahl och Simon Svensson har sin skolning i Radio-AF och från Boelspexarna kommer komikergruppen ”Stallet”. Det studentikosa föreningslivet tycks gynna komikerkarriärer.

Ebba Löwenhielm Peetre framhåller därutöver att Lunds befolkning tycks vara intresserad av humor.

– Jag tror att publiken är väldigt tillåtande, de vill ha roligt – de sitter inte med armarna i kors. 

Under våren väntas två till uppträdanden, 20 mars och 19 april, men förhoppningen är att göra klubben till ett mer permanent inslag på Lunds humorscen. 

Tillbaka till Grand Hotel. Torbjörn Averås Skorup inleder, Carin Sollenberg fortsätter och Jonatan Unge avslutar kvällen. Mellan akterna gör Erik Börén och Johan Rünow humoristiska inhopp. 

Torbjörn talar ledigt till en yngre publik och skämtar om allt från Tindersvindlaren till människor som borrar i sina lägenheter; Carin Sollenberg driver med feminismen och Jonatan Unge vankar i vanlig ordning omkring på scenen med ett glas i handen och befinner sig på gränsen för vad som får sägas.  

På raderna syns allt från huvtröjor till kavajer, slipsar och klänningar till regnjackor. Publiken är på gott humör och stämningen stegras under kvällen. I synnerhet under Jonatan Unges uppträdande når kvällen sin klimax; i publikens ögon är han kvällens stjärna. 

Carin Sollenberg på scen. Foto: Saber Malmgren