Protest på Stortorget efter krigshärjad natt i Kyjiv

- in Aktuell, Internationellt, Nyheter

På lördagsmorgonen vaknade världen till nyheten om att Kyiv utsatts för ytterligare ryska angrepp från flera håll. Några timmar senare stod demonstranter ännu en gång på Stortorget i Lund för att ta ställning mot den ryska invasionen.

Ryssland bör genast gå ut ur Ukraina
menar demonstranten Torbjörn Lundberg
Foto: Saber Malmgren

– Jag står här med ett enda budskap och det är att Ryssland ska ut ur Ukraina, säger demonstranten Torbjörn Lundberg.

Mitt på den soliga lördagen samlades demonstranter på Stortorget i Lund för att protestera mot Rysslands invasion av Ukraina. En gatumusikants version av John Lennons ”Imagine” agerade passande signaturmelodi, och bland deltagarna var stämningen laddad och känslorna starka.

– Det handlar om att skapa medvetenhet. Jag vill ge folk en knuff att göra det de faktiskt tänker på – vare sig det är att agera humanitärt, donera pengar eller rapportera ryska botar på Youtube, berättar Torbjörn Lundberg.

Hos andra demonstranter fanns en liknande typ av motivation. Att göra något.

– Jag skäms för Sverige för att vi inte gör något och för att vi lämnar Ukraina åt ödet. Det är det som driver mig till att stå här idag, jag brukar inte gå på sådana här manifestationer annars, säger Samuel Jonsson, till vardags aktiv i Moderata Ungdomsförbundet (MUF).

Han protesterar tillsammans med Linn Tufvesson, även hon aktiv i MUF. 

– Vissa delar av Ukraina ligger närmare oss än vad norra Sverige gör. Det är så otroligt nära och det är ett folk som står väldigt nära oss, påpekar Linn Tufvesson och visar upp sin skylt.

”Riv alla murar, öppna gränsen till Ukraina” står det.

Samuel Jonsson och Linn Tufvesson anser att det är viktigt att visa solidaritet med Ukrainas befolkning. Foto: Saber Malmgren