I krisens skugga

- in Ledare

Plötsligt räcker orden inte till, skriver Lundagårds webbredaktör Alexandra Roslund i ledaren för Lundagård #2 2022.

När jag skriver det här är det den 25 februari 2022. Egentligen har jag haft tidningens ledartext färdigskriven i drygt en månad. Så fort vi hade bestämt temat för detta nummer – Bakom kulisserna – flödade orden om allt det där som gör studentlivet mindre vackert. Om mental ohälsa, alkoholkonsumtion och sexuella trakasserier. 

Men så kom gårdagen. Ryssland invaderade Ukraina, och det kändes som att världen vändes upp och ner. Man borde kanske inte vara förvånad – det är inte som att Vladimir Putin har varit subtil med sitt mål. Och krig, pandemier och ekonomisk kris går hand i hand genom historien. 

Det är så klart lämpligt att uppmärksamma världsläget. Samtidigt känns det smått absurt att jag som redaktör för en studenttidning ska försöka skriva något meningsfullt om en humanitär kris när mycket klokare människor misslyckas.

För vad händer nu? Även om det känns som att resten av världen borde stå stilla så gör den inte det. Allt jag hade tänkt skriva om finns fortfarande kvar. 

Jag har svårt att tänka mig att studenter, eller för den delen världens, mentala hälsa kommer förbättras av de senaste dagarnas händelser. Även om kriget på något  magiskt skulle vara över imorgon. 

Och visst märks det redan hur rädslan över framtiden börjar ta över även här i Sverige. 

När en av våra engelsktalande skribenter bad om en intervju gällande cybersäkerhet blev min redaktörskollega direkt uppringd med oroade frågor om huruvida hon verkligen var från Lundagård. Sociala medier fylls av inlägg från vänner som inte vet hur de ska hantera sina känslor när panikångestens oftast irrationella tankar helt plötsligt har en grund. Och i Lilla Aktuellts chattar ser man hur vänliga vuxna försöker stilla rädslan hos barn som inte längre förstår sin omvärld. 

Om det är känslan här, hur mår då människorna som befinner sig mitt i krisen?

Fullständigt becksvart är det inte ändå. I Ryssland trotsar medborgare demonstrationsförbuden och gator fylls av folk som uttrycker sitt missnöje över invasionen. Någonstans där kan jag trots allt se en liten koppling till vad detta numm­er av Lundagård handlar om – för att förändra världen behöver vi göra våra röster hörda.

Oavsett hur stort eller litet något känns. 

Ledaren är för Lundagård #2 2022, tidningen kommer i brevlådan 5-6 april.