KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Mammor, misstag och ett mysigt museum

Maggie Gyllenhaals regidebut, en bok om Palmeutredningens alla misstag och konst på Österlen. Kulturredaktionen ger dig tips på kultur att såväl njuta som frustreras av.

The Lost Daughter
Bild: SF Studios Sverige

Moderskapets många sidor

När jag klev ut från salongen efter att ha sett Maggie Gyllenhaals regidebut The Lost Daughter var jag skakig. Det är sällan jag blir genuint drabbad, och överraskad, av nya filmer. The Lost Daughter är ett undantag. Olivia Colman och Dakota Johnson spelar genialiskt i sina roller i denna film som behandlar moderskapet förutsättning och utmaningar utan att vara förutsägbar eller falla på plattityder. Se den!

Esther Arndtzén

Framsidan till Statsministermordet
NORSTEDTS FÖRLAG

Obligatorisk läsning för privatspanare

I den rika floran av böcker om Palmemordet finns det minst ett hundratal teorier om vem gärningsmannen är – och fler fortsätter komma. Det är därför tacksamt med en bok på temat med ett nytt syfte: ”Statsministermordet” av Hans-Gunnar Axberger är ett försök att förstå varför polisutredningen så länge var oförmögen att finna gärningsmannen. Med makalös insikt i historien berättar Hans-Gunnar Axberger om alla felsteg som togs och misstag som gjordes – och inte minst riktas kritik mot kompiskretsen som samlades kring Hans Holmér. Läsvärt!

Olof Bärtås

Wanås konst. Vi går till Parken, Institut Suédois,
2021, Beatrice Alemagna & Sara Stridsberg
Fotograf: Marlene Awaad/Voyez-vous

Vackert på Wanås

En utflykt till Wanås Konst är en perfekt våraktivitet! Wanås Konst är beläget på Österlen vid Wanås slott, och är en stor internationell skulpturpark och museum. Just nu visas en utställning med orginalbilder av uppmärksammade barnboksillustratören Beatrice Alemagna, och utställningen kombineras med en öppen verkstad. Senare i vår, med start 7 maj, öppnar en utställning med den danska konstnären Peter Linde Busk och designgruppen Numen/For Use. Missa inte våren på Wanås!

Esther Arndtzén