REPLIK: Det finns ingen motsättning

- in Debatt

Patryk Banachs debattartikel ”Sluta låtsas som att det var bättre förr” är en dömande och en hänsynslös smutskastning av populärmusikens pionjärer. Det menar studenterna Johanna Linde och Fanny Söderberg Soomus.

Samtal om musiksmak är ett återkommande samtalsämne hos studenter runtom i världen. Musik, precis som allt annat, kan tolkas på lika många sätt som det finns lyssnare och olika stil- och tidsepoker blandas otvunget med varandra på fester, förfester, nattklubbar, nationer och baler. Med andra ord som det varit det senaste halvseklet och inget att uppröras över.

Nej, inte enligt Patryk Banach som beklagar hur ”gammal musik” inte når upp till hans kvalitetsstandard. Som exempel nämner han Bob Dylan, Carola och The Beatles. Vi kan inte hjälpa att undra; är de definitionen av “gammal musik” eller en slapp ansträngning?

Kvalitet har inte sällan fallit offer för kommersialism inom musikindustrin. Och dagens populärmusik är på ett helt annat sätt skapat för att maximera ekonomisk vinning än på Beatles tid. Att nämna dem som ett gäng ”vita killar med hybris” är att missförstå deras påverkan av dåtidens samhälle och musikrörelsen i stort.

Vi kan inte undgå att beundras av hans banala argument: Är det ett rop efter bekräftelse av hans egen musiksmak? Ett försök till käftsmäll riktad mot de som vill höra igenkännande klassiker? Svepande referenser till ”vi” och ”folk” skingrar inte direkt dimmorna kring hans diffusa debattinlägg.

The Beatles låtar hade inte kunnat skrivas av Olivia Rodrigo, däremot hade orden kunnat skrivas av vem som helst. Men ingen skugga på Patryk Banach – ty han, precis som alla vi andra, har förstås sin alldeles egna musiksmak.

Johanna Linde, läkarstudent vid Lunds universitet.
Fanny Söderberg Soomus, arkeologistudent vid Lunds universitet.

Det här är en replik på en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.