KULTURREDAKTIONENS FREDAGTIPS: Bus och förödelse

Dockteater och turkisk konst. Den här veckan tipsar kulturredaktionens Victoria Källström om både galna upptåg och djup.

Underhållning för knasbollar

En magisk man på Malmö Dockteater
Pressfoto: Frida Röhl

Tillåt mig att presentera: det konstigaste jag någonsin kommer tipsa om. En dold pärla som jag nyligen upptäckte – en dockteater för vuxna i Malmö. I helgen visas pjäsen En magisk man av Maria Maunsbach, vilken är en del av serien “Total kris” på Malmö dockteater. För någon vecka sedan såg jag Elis Monteverde Burraus En sketch om konstnärlig integritet som var minst sagt… speciell. Men likväl mycket roande!

Victoria Källström

I en konsthall nära dig!

Gülsün Karamustafa, Mermaid ,1986.
Mixed media på papper 54 × 68.5 cm.
Via konstnären och BüroSarıgedik

Vad kan ni om turkisk konst? Personligen kan jag så gott som nada. Men (!) från med den 21 maj kan vi lära oss lite mer genom att besöka Lunds konsthall. Där kommer nämligen utställningen After the Cosmopolis med verk av Gülsün Karamustafa, en av Turkiets främsta konstnärer, att visas. Det utlovas feminism, migration och förstörelse i form av måleri, film, installationer och performancekonst!

Victoria Källström