RECENSION: Kalabalik – en karneval ramlar in i stan

Den andra barnboken i Lundakarnevalens historia trillar in med en sprakande kalabalik. Lundagårds Elin Suyleymanova har recenserat Kalabalik – en karneval ramlar in i stan, och finner den välbehövligt lättsam.

År 2018:s Imaginalkarneval blev barnbokens debut i Lundakarnevalen. Nu återkommer studenterna med en andra bok. ”Kalabalik – en karneval ramlar in i stan” är en underhållande berättelse där barnen med hjälp av fantasifulla figurer får inblick i studentlivet, får ta del av karnevalens härligheter och uppleva staden Lund skildrat i en sagolik värld.

Boken är en färgglad historia som börjar med att det har uppstått ett stort, kaosartat spektakel i Lund. Den bittra borgmästaren försöker komma underfund med vem som ligger bakom den rådande oredan. Tre busiga varelser får komma in på förhör och berätta sina versioner av kaoset.

Den ena versionen handlar om en vals blåshål som åker upp och ut väller det massor av mat, musik och ståhej. Den andra om att zombier står i en lång kö in till AF-borgen och kommer ut som muntra och energiska varelser för att bygga upp karnevalen. Den tredje varelsen berättar att den trillar ner i Domkyrkan men fångas upp av Jätten-Finn, men då faller hela kyrkan ihop. Till allas lycka byggs kyrkan upp igen av filurer i alla möjliga skepnader, som sätter i gång en fartfylld karneval. Borgmästaren får nog av allt struntprat och säger upp sig. Lyckligtvis tar borgmästarens assistent över och bestämmer sig för att den glada festen ska få vara i gång, i alla fall vart fjärde år.

Detta är en barnbok som alla kan njuta av och förstå. Vi får läsa om ett magiskt universum där fantasi och verklighet möts. Att karaktärerna är distinkta och sticker ut gör att det blir påhittigt och lätt för de yngre läsarna att ta till sig berättelsen. Dessutom finns det flera fyndiga referenser till viktiga minnesmärken i Lund, så som Domkyrkan och Jätten-Finn.

Trots att det klassas som en barnbok vänder den sig också till lundastudenterna som är ett självklart element eftersom karnevalen arrangeras av just dessa. Komiska inslag där studenterna beskrivs som stimmiga zombies som väsnas om nätterna och även den långa kön till Lundakarnevalens upprop är en del av bokens berättelse.

Illustration ur barnboken.

Samtidigt riktas en tydlig kritik mot den vuxna världen som representeras av borgmästaren som blir fylld av vrede och ser på karnevalen som ett oväsen som förstör ordningen. Detta ställs i kontrast till den glamoriserade ungdomligheten som får skina starkt på ett lättsamt vis. En fin gestaltning av att vi borde tillåtas att få glädjas av ungdomens år och en stund av frihet.

Bokens allra starkaste drag är dess härliga illustrationer som är färgglada, kreativa och fångar upp karnevalens livliga karisma. Detta är en bok som kommer kunna sprida glädje till både
stora som små. I en tid av oro och kaos
i världen, är kanske en ljuv kalabalik och
karneval precis vad vi behöver?