Fejkade Lus-affischer förmedlar främlingsfientligt budskap

- in Nyheter, Studentliv

Främlingsfientliga affischer som utger sig för att vara uppsatta av Lunds universitets studentkårer (Lus) har satts upp på Lunds nation. Lus överväger nu att upprätta polisanmälan.

Hela affischen.
Bild: Privat

Under onsdagen (1 juni) påträffade boende på Lunds nation ett flertal uppsatta affischer. Affischerna, som adresserade “Lunda studenter”(sic!), innehöll ett kortfattat, främlingsfientligt budskap på svenska och engelska.

Texten riktar sig till studenter, men övergår snabbt till att ta upp en ”okontrollerad invandring” som lett till att ”psykologiskt skadade människor” kommit in i Sverige. Affischerna pryddes av Lus logotyp, men det är inte Lus som är avsändaren, berättar ordförande Emma Svensson för Lundagård.

– Det är givetvis inget vi står bakom om, det som står på de här lapparna.

– Vi fick reda på det här vid 10-tiden från en person som bor på Lunds nation som hade sett det, fortsätter Emma Svensson.

Lus har under dagen gått ut på sin Facebook-sida och förklarat att organisationen inte står bakom affischerna.

– Vi arbetar med att kartlägga om affischerna finns på något annat ställe i Lund, och vi har även bett Lunds nation att ta ner affischerna för att inte ytterligare sprida det här budskapet till de som bor på nationen, säger Emma Svensson.

Hon berättar även att Lus har tagit kontakt med polisen för att undersöka möjligheterna att göra en anmälan.

Lus vet i dagsläget inte vem det är som har satt upp affischerna, eller om de har satts upp på andra platser i Lund. Emma Svensson är dock noga med att markera avstånd till budskapet som förmedlas:

– Det känns inte bra att ett sådant främlingsfientligt budskap sprids i Lund. Vi representerar ju en mångfald av studenter vid Lunds universitet, och detta är inte ett budskap som vi vill ska spridas till dem och att de ska ta illa vid sig av. Så vi tycker det är förargligt att detta överhuvudtaget sprids, och dessutom i vårt namn.

*Om du vet mer, hör av dig till Lundagård på lundagard@lundagard.se.