Lundagård möter Theodor Bondestam: vinnare av Lundagårds novelltävling

I början av terminen utlyste Lundagård en novelltävling och nu har tre vinnare korats. Lundagårds Esther Arndtzén har mött Theodor Bondestam, författare till en av de tre vinnande novellerna: "Allan Lunds kök".

Ålder: 21
Studerar: Fortsättningskurs i retorik i Lund

Du har skrivit novellen ”Allan Lunds kök”. Hur såg din skrivprocess ut? 

– Det är roligt med en novell, för man kan göra så mycket olika. Det är ganska fritt. När det gäller processen… det är kul att komma igång och börja skriva. Jag kan ofta få ett hyfsat bra uppslag tycker jag. Och så ska man få ihop det på nåt sätt. 

– Jag är inte den som kommer på hur det ska bli från början till slut, utan det får bli längs vägen. Ibland funkar det, ibland funkar det inte alls. Det är bra att ha en deadline också, så får man ligga i lite. 

Hur tänkte du kring temat?

– Det var kul att få ett tema, det satte igång inspirationen lite. Sen var det i och för sig ett tema som jag till en början hade svårt att komma på något på. Jag tycker ofta att det är kul om man försöker twista till det på något sätt och hitta en situation som har med temat att göra men inte är det typiska. 

– Jonas Carlsson, som är skådespelare men också skriver en del, han brukar ju ofta köra mycket lite byråkratiska situationer men göra det rätt absurt eller komiskt. Jag kanske är omedvetet inspirerad av honom.

Hur ser din relation till skrivande ut? 

– Jag har inte skrivit så mycket innan, och inte så länge heller. Jag har gått en skrivarkurs på ABF i Malmö, och det var roligt. Det var avslappnat och kravlöst och inspirerande. Jag tänker i teorin att jag tycker att det är roligt att skriva, språk, läsa och så. Men i praktiken blir det inte så mycket sånt. 

– Angående framtiden…. jag tror att det skulle kräva mycket att skriva som yrke. Det kan man ju göra på en mängd olika sätt, men för att skriva nåt större får jag för mig iallafall att man verkligen måste avsätta mycket tid och energi. Det vore både kul och väldigt krävande.