Efterlängtad prideparad den 28 maj

- in Nyheter

Gemenskap, glädje och värme – Lundagård besökte pridefestivalen i helgen och följde paraden genom stadskärnan. Organisationen LundaPride fick äntligen genomföra evenemanget fullt ut efter flera år av pandemi och blev mycket nöjda med resultatet.

Det var en mulen majhimmel över Lund lördagen den 28 maj, men i Stadsparken var det allt annat än grått. LundaPride anordnade sin första riktiga parad sedan pandemin kom och arrangerade show och aktiviteter i Stadsparken under dagen.

På Vita scenen avlöste akterna varandra inför en nyfiken publik, medan organisationer och politiska partier minglade med besökare en bit bort. I högtalarna spelades musik av lokala artister och som del av olika dansnummer. Plötsligt dök Sveriges troligen mest kända dragqueen Babsan upp och sjöng flera låtar.

Detta var Matildas första Lundapride…
Foto: Eskil Högman

På gräset en bit bort stod Matilda från Hässleholm och tittade på scenprogrammet. Hon hade aldrig varit på LundaPride förut, men för några år sedan var hon i Sydney och deltog i deras Prideparad. Matilda minns efterfesten, där bland annat svenska Loreen uppträdde inför tiotusen deltagare.

Vad tycker du är viktigast med Pride?

– Kärlek och glädje. Det spelar ingen roll vem du är eller vad du tycker om.

Den goda stämningen märktes i PrideParken. Många var färgglatt klädda, kompisgäng umgicks, barn dansade framför scenen och i ett av tälten kunde man sminka sig eller måla naglarna. Flera som fick syn på Lundagård-fotografens kamera ville att han ska fotografera dem. När Babsan sjöng “La Dolce Vita” var det svårt att inte nynna med.

… och samma gäller för Simon, Johanna, Tove och Elsa
Foto: Eskil Högman

Vid tälten träffade vi vännerna Simon, Johanna, Tove och Elsa. De är studenter och även de deltog i Lunds pridefirande för första gången.

– Jag har gått tidigare i Karlskrona, då brukade jag uppträda med min dansgrupp, sa Johanna och fortsatte:

– Pride behövs verkligen. Det är tydligt att man inte får vara den man är i vårt samhälle.

Tove höll med och sa att gemenskapen betyder mycket. Det är viktigt att folk kan känna igen sig och att man inte ska skämmas för den man är, tillade Elsa.

– All kärlek är bra kärlek! sade Simon avslutningsvis.

Paraden startade vid två-tiden och ett tåg av hundratals människor gick genom stadskärnan med flaggor, musik och slagkraftiga ord. En del förbipasserande som var ute den här lördagseftermiddagen ställde sig vid sidan av och tittade på. Budskapet om frihet och samhörighet ljöd starkt genom hela tåget och skapade en varm atmosfär på Lunds gator.

Joakim Månson Bengtsson
i dragsminkning. 
Foto: Eskil Högman

Efter paraden fick Lundagård chansen att prata med LundaPrides arrangör. Joakim Månsson Bengtsson arbetar till vardags i organisationen Läkare I Världen och kandiderar till valet till kommunfullmäktige i Lund för Feministiskt Initiativ. Utöver detta är han även ordförande för LundaPride.

Vilka utmaningar har ni haft inför den här dagen?

– Det har varit många saker. Att ha Pride direkt efter Lundakarnevalen var inte helt lätt. Evenemanget blev snabbt väldigt stort och vi kände att vi ville flytta det från Lundagård där vi brukat vara, till Stadsparken. Vi är en ideell förening med visserligen stort stöd bland människor i Lund, men har få aktivt arbetande och saknar stora ekonomiska stöd.

– Vi ville ha en mix av rikskändisar och lokalkändisar. Vi ville också att det skulle bli en bra umgängesplats. Ni ser här att folk sitter på filtar och snackar – det var precis så här vi ville ha det. Vi är mycket nöjda.

Det märktes att organisationen haft mycket att göra. Bara efter några minuter blev Joakim Månsson Bengtsson uppkallad på scenen igen, för nästa del i programmet. Vi hann få några bilder av honom i sin dragsminkning innan han försvann iväg. Utmaningarna till trots lyckades de göra LundaPride till en riktigt lyckad dag.