Folkkära komikern: ”Jag är ganska jordnära och absurd.”

- in Intervju, Kultur & Nöje, Nöje

Anders Jansson intar än en gång landets scener, den här gången med föreställningen "Vid mina sinnens fulla bruk". Lundagårds Tomas Ström har pratat med humorlegenden om fotboll, vardag och spex.

Anders Jansson sitter och äter sin morgongröt när vi hörs på telefon. Utpräglad Arsenalsupporter som han är hamnar vi inte oväntat i att prata om förlusten mot Manchester United häromdagen.

– Tjugofyra timmar får man lov att sörja. Sen måste man gå vidare.

Då jag själv råkar vara investerad i nämnda lags öde får jag lägga jag band på min lust att prata fotboll och erinrar mig i stället om vad vi egentligen skulle prata om.

Just nu lägger Anders sista handen vid sin nya humorföreställning Mina sinnens fulla bruk och på i morgon (9/9) är det premiär på Lunds Stadsteater. Temat rör sig från vardagliga irritationsmoment som att ingen i huset vill gå ut med soporna, till att sommaren 2020 vara sängliggandes med covid-19 tretton veckor i sträck.

– Det satte sig på lungorna. Jag behövde aldrig åka till sjukhus men hann se hela Netflix utbud under den sommaren. Efter de tretton veckorna tog jag en skogspromenad. Det var den långsammaste skogspromenaden jag gått i hela mitt liv.

Jag var på noll, behövde börja om på nytt.

Den långa sjukdomsperioden var utmanande. Vanligtvis är tempot högt och Anders trivs med en händelserik tillvaro där intrycken avlöser varandra.

– Jag var verkligen på noll, behövde börja om på nytt. Jag vill oftast mata hjärnan med något men orkade inte ha i gång någon podd, ingen ljudbok. Jag tvingades vara vid mina sinnens fulla bruk. Jag gick som Snövit och kände på träden och pratade med fåglarna.

Anders Jansson är tillbaka på scener landet runt.
Foto: Johan Larsson

Föreställningen tar avstamp i pandemin men Anders Jansson understryker att det inte är någon “corona-show”. Som allra roligast blir det när man hamnar nära det personliga tycker han. Där det bränner till.

– Jag försöker verkligen vara så personlig jag kan. Även om du tänker att “jag kan inte berätta det här ”, jo, gör det. Vad du än säger så finns människor som kommer känna “vad skönt, jag är inte ensam om att känna så här”. Då tycker jag man är inne på något väldigt vackert.

Som grabb växte Anders upp i Staffanstorp men bor numera i Lund där han har sina komiska rötter. Universitets spex utgjorde plantskola för honom och dåvarande parhästen Johan Wester. Men ibland kunde de gamla traditionerna kring spexen bli väl högtravande tycker han.

Anders förvandlar sig till en av vårt samtals många karaktärer – den här gången en punschgrumlig herre som höjer en högtidlig skål och brister ut i ett förnöjt “Ååååh så roligt!”.

– När det blev den typen av stämning tog jag lite egentid i stället och gick ut på taket på AF eller plankade in på Kulturen vilket också var en tradition. Gick runt där bland de medeltida husen och funderade.

– Spexet betyder jättemycket för mig i meningen att jag fick möjlighet att dansa, sjunga och skriva roliga saker. Det var ju en fantastisk skola både för mig och Johan [Wester, reds. anm.].

Inför morgondagens premiär har det gallrats rejält i det material som Anders tillsammans med sin manusredaktör spånat fram på regelbundna zoommöten. Så mycket som nittio procent har filats bort.

– Det som återstår representerar vad jag tycker är kul just nu. Jag är ganska jordnära och absurd i min humor. Det handlar ofta om hur vi är mot varandra, varför vi gör vissa saker. Djur brukar också vara med i mina föreställningar ganska mycket.

Anders Jansson är inte typen som hittar sin humor på mörka platser. Tvärtom försöker han alltid se “the silver lining” i tillvaron. Just därför blir jag nyfiken på om han har någon nemesis i branschen. Kanske en rivalitet liknande den mellan Borg och McEnroe?

Anders skrattar till och funderar en stund innan han svarar.

– McTominay i Manchester United! Det är en jävla grottmänniska ute på planen. Som troligtvis är släkt med domaren Paul Tierney.

Anders Jansson ser fram emot att turnera på nytt.
Foto: Johan Larsson

De tjugofyra sorgetimmarna till trots tycks helgens nederlag fortfarande svida.

Att få ge sig ut på vägarna med en ny föreställning är det inte mycket som slår. Turnén med Mina sinnens fulla bruk sträcker sig till våren 2023 och förhoppningsvis med ytterligare datum till hösten.

– Om det nu inte kommer någon ny exotisk sjukdom. Fast hur kan det bli värre än covid? Famous last words!