KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Känslostormar och gallerier

Konstfylld helg i Malmö, skandalkantad film och litteratur som når in på djupet. Veckans kulturtips har något för dig oavsett om du vill gråta, få hjärtat att rusa eller stilla konstnerverna.

Gallerihäng i Malmö

Malmö Gallerihelg.
Pressfoto: Peter Sjöholm/Konstfrämjandet Skåne

Den 23 till 25 september anordnar Konstfrämjandet Skåne ett av årets främsta konsthändelser i södra Skåne: Malmös gallerihelg! Fredag 18-22 och lördag och söndag 12-16 håller en stor del av Malmös gallerier, konsthallar och tillfälligt konstnärsdrivna initiativ öppet för besökare. En hel del pop-up gallerier utlovas. En gyllene möjlighet för alla att ta del av Malmös spännande konstscen, möta konstnärer och gallerister och botanisera i kulturen.

Esther Arndtzén

Affischen till ”Don’t Worry Darling”.
Via: Warner Bros Media

Pojkbandsstjärna i sexig thriller

Imorgon, fredag 23/9, har Olivia Wildes Don’t worry darling biopremiär. En thriller med Harry Styles (!) och Florence Pugh i huvudrollerna kan väl inte bli annat än bra? Framförallt ser jag dock fram emot premiären i hopp om att den ska ta fokus från alla skandaler som kantat produkten – så spännande är det faktiskt inte med sex- och romansrykten.

Skralt i kassan? Vänta tills 27/9 – då går filmen att se till studentpris på Kino!

Victoria Källström

Omslaget till ”Där var du, större än
bokstäverna som bildar ditt namn”.
Design: Linnéa Haviland/Albert
Bonniers förlag

Litteratur som berör

I går publicerade vi på Lundagård en kulturkrönika av den briljante Jonathan Juhlin. Jonathan skriver om hur Min kamp av Karl Ove Knausgård berörde honom på ett sätt så att det kändes som att boken var hans.

Nu har jag inte läst Min kamp men känslan Jonathan beskriver är samma som väcktes i mig när jag läste den hjärtskärande och vackra Där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn av Hanne Rajs. En bok knappt utan punkter eller versaler, men med en rörande, smärtsam och, på sina ställen, komisk gestaltning av sorgen efter att en nära vän dör i ung ålder.

Alexandra Roslund