Tove Styrke söker nya musikaliska vidder

- in Intervju, Kultur & Nöje

Den 30 September framträder Tove Styrke med hennes nya album “HARD” på Mejeriet i Lund. Lundagård träffade henne för att prata låtskrivande, kreativitet och den studentikosa andan.

Tove Styrke ringer upp mig en tidig fredagsmorgon, men det arla klockslaget verkar inte ha en större inverkan på artisten. Livligt och med en munterhet som penetrerar min telefons aningen knaggliga högtalare målar hon upp en bild av sitt artisteri fyllt av passion och sprudlande kreativitet.

Tove Styrke är aktuell med sitt nya album, HARD, som gavs ut den tredje Juni 2022. Kritiker har beskrivit det som ”hennes råaste album hittills”, en blandning av glossig pop och alternativ musik. Själv beskriver artisten albumet som köttigt, spretigt och mänskligt. 

Nog väl är ”råhet” och ”köttigt” adjektiv som återfinns i lyssningsupplevelsen. Allt ifrån albumets omslagsbild till låtar såsom ”hardcore”, där Toves röst görs hes i ett crescendo av längtan, skriker av lidelse, passion och styrka.

–  För mig så är det här albumet upplyftande på något sätt, berättar Tove. 

– Jag känner att ha fått skriva alla de här låtarna har haft någon sorts stärkande effekt på mig och det kanske känns likadant för den som lyssnar.

HARD är på många sätt en ny riktning i Toves karriär, ett album där det privata blottas. Artistens egna kärleksliv är ett centralt tema i albumet, och låtar såsom ”Show me love” ger oss en intim inblick till början av en kärleksrelation. 

– Att dela något så personligt för en med andra människor är verkligen inte någonting som är helt självklart för mig från början, erkänner artisten. Men hennes ambition att ständigt utvecklas, och positiva reaktioner från lyssnare motiverar henne. 

– Jag märker hur folk relaterar, säger hon och pausar någon sekund innan hon fortsätter. Det är jättefint tycker jag.

Även albumets musikaliska spännvidd är ny. 

– Albumet rymmer väldigt många olika låtar, med olika uttryck, känslor och stämningar som alla får plats berättar Tove. 

– Det gör att både albumet och upplevelsen live verkligen lyfter.

Hennes idéer till ny musik en eller ett nytt album föds ofta ur någon koncept, som hon sedermera ramar in och börjar utveckla. 

– Ibland så kan det vara en text som kommer först, ibland en melodi, eller så kan det vara en visuell ide som man vill inrama allting med, berättar hon.

Men med HARD så var bland det första som jag gjorde i den kreativ processen att skriva nästan som ett kompendium av min vision för albumet.

I kompendiet rymdes bland annat målbilden för albumets budskap, känsla och musikaliska inspirationer. Tove liknar det med att göra research till en roll, ett verktyg för att veta vart albumet kommer ifrån, och varför hon skapar det. 

Hon reflekterar på sin kreativa process; 

 Det är jätteolika varje gång men jag tycker ändå att gemensamt för de låtarna som jag i slutändan behåller är att de har passat in i det ursprungliga konceptet som jag har kommit på.

Det är mycket som har inspirerat Tove under sin karriär som musiker, men hon pekar ut Björk som sin barndomsidol och centrala inspirationskälla för ljud och produktion. Entusiastiska beskriver hon sin fascination av säregna ljudvärldar. 

– Det kan man finna lite vart som helst, som att jag lyssnar på “fireflies” av Owlcity och upptäcker ett speciellt ljud som jag blir inspirerad av. Eller så kanske det är “åh 60-tals låtar!”, The Ronettes! Varför låter de så speciellt? Vad finns det för ljud där liksom?

Tove Styrke är född och uppvuxen i Umeå, och när intervjun börjar halka in på studentområdet fylls samtalet av en nostalgisk känsla. Det är med glädje som hon spelar i Lund igen.

– Jag har riktigt fina minnen från när jag spelade i Lund sist på mejeriet, så det ska bli jättekul! (…) Det är någonting med studentstäder som känns så otroligt hemma för mig, berättar Umeåbon. 

– Det är en speciell anda av folk som cyklar runt på campus som jag verkligen känner igen, det är fanken mysigt!”

Intervjun börjar lida mot sitt slut, och jag har sparat den mest brännande frågan till sist: 

Vad är då en studentstad för Tove Styrke? 

Amen det är väl just det där att folk cyklar!