Vem vinner Nobelpriset i fysik?

- in Forskning

I morgon, tisdag den 4 oktober, offentliggörs nobelpriset i fysik. Men vilken upptäckt kommer att vinna? Lundagårds vetenskapsreporter Rebecca Forsberg har två favorittippningar.

Höst – snålblåst och regn – och nobeltider! Jag vill ta tillfället i akt att spekulera lite kring vilken forskning som kan tilldelas det prestigefyllda Nobelpriset i fysik för 2022. De senaste åren har priset tilldelats upptäckter inom astronomi, forskning kring laserteknik, samt förra årets bubblare om klimatforskning och modellering av kaotiska system

Likt förra året tippar jag på ett pris inom kvantfysik, exempelvis för kvantdatorer. Detta är datorer som har enastående beräkningsförmåga och bland annat göra effektiva optimeringar, som att hitta den bästa formen på protein för nya läkemedel. 

Som doktorand i astronomi finner jag bedriften att kombinera teleskop världen över för att fånga den första bilden av ett svart hål som ett ypperligt val för priset. Så sent som i våras fick äntligen se en bild av giganten i mitten av vår egna galax, ett första direkt bevis över dess existens. Men, jag erkänner att astronomin kanske kan lämna lite plats till andra fysikfält också.

Oavsett vad – man vet aldrig vad nobelkommitten gömmer i rockärmen och jag blir gärna överraskad!