Inbrott på Lillsjödal – verksamheten tillfälligt nerlagd

- in Nyheter, Studentliv

Under natten till i dag, torsdag, stals kopparrör från pannrummet på Lillsjödals friluftsgård. Gården som brukar husera diverse studentaktiviteter tvingas nu hålla stängt fram till att pannrummet har återställts.

Nils Åkesson, förman för Lillsjödal, berättar för Lundagård att han hade varit på plats under gårdagen för att mäta en dörr som skulle bytas ut efter att de föregående gästernas besök hade gått lite väl vilt till.

När Nils Åkesson åkte tillbaka till gården under dagen i dag, torsdag, upplevde han det som ovanligt kallt i lokalen och misstänkte att det var något som var fel på värmepannan. Han gick därför ner till källaren där pannrummet är och möttes av ett vattenfyllt golv och en allmän oreda.

– Tjuvarna hade snott alla kopparrör, konstaterar Nils Åkesson över telefon och fortsätter:

– Jag tror inte att skrotvärdet på den koppar de stulit är mer än några tusen kronor.

Däremot kommer reparationerna och materialkostnaden för nya rör och kablar att bli desto högre. Nils Åkesson tror att det kommer att röra sig om cirka 20–50 000 kronor.

En brottsplatsundersökning har nu inletts men enligt Nils Åkesson verkar det inte finnas mycket hopp för att fallet kommer få någon lösning då inga grannar verkar ha sett händelsen och det finns få spår kvar på platsen.

Med anledning av inbrottet tvingas nu Lillsjödal att hålla stängt, åtminstone under helgen. Hur länge verksamheten kommer ligga nere blir klart först efter att en rörfirma har kunnat göra en bedömning på måndag.

– Jag är rädd att det kommer att ta några veckor, säger Nils Åkesson till Lundagård.

John Green är administratör vid Lunds universitets studentkårer (LUS) och har bland annat ansvar för stiftelsen som driver Lillsjödal. Han säger över telefon till Lundagård att han känner frustration över situationen.

– Visst är det tråkigt, man blir ju förbannad. Jag tycker framför allt väldigt synd om alla som har bokat upp sina helger.

Däremot är John Green inte orolig över hur Lillsjödal kommer att drabbas ekonomiskt av inbrottet.

– Lillsjödal har kapital. Men det blir ansträngt tillfälligt, konstaterar John Green.