Sofia avbildade Pufendorfinstitutet – som pepparkakshus

- in Intervju, Nyheter

Att bygga pepparkakshus är en kär tradition kring jul. Lundabon Sofia är bland dem som gör det där lilla extra – och i år blev det en av Lunds universitets gamla byggnader som stod modell.

Första advent har passerat, och hemma hos den tidigare lundastudenten Sofia luktar det jul. Varje år när december närmar sig komponerar hon ett storslaget pepparkakshus, och den söta doften dröjer sig kvar i lägenheten i flera veckor efteråt. I år blev projektet lite annorlunda – nämligen en avbildning av universitetsbyggnaden Pufendorfinstitutet.

Att bygga pepparkakshuset tog
sin lilla tid. Foto: Alexandra Roslund

Sofia passerade ofta den smått okända och avskärmade universitetsbyggnaden, som ligger på Biskopsgatan, under sin första termin i Lund och föll direkt för dess skönhet. Att just ”Puffen” blev årets pepparkaksmusa kändes självklart, och det blev också en hommage till Lund nu när Sofia efter 10 år som lundabo ska lämna staden.

– Jag har sett en hel del pepparkakshus som har gjorts av Lundabyggnader, och det är alltid Domkyrkan eller Universitetsbiblioteket. Men det här är det ingen som gjort, vad jag har sett. Så det kändes kul, säger Sofia.

När jag ger mig in i projekt, då är det allt eller inget.

Det riktiga Pufendorfinstitutet ligger på Biskopsgatan.
Foto: Alexandra Roslund

Pufendorfinstitutet består till mesta del av raka linjer vilket underlättade pepparkaksbygget, säger Sofia, som gör sina pepparkakshus från grunden med egna ritningar och hembakade delar. Detta är inget för amatörer – vissa delar av huset består av tre separata lager som klistrats ihop med smält socker och sedan minutiöst dekorerats med non-stop och kristyr. Så blir fyra och ett halvt kilo pepparkaksdeg en vacker byggnad, och det är ett tidskrävande arbete. Sofia uppskattar att hon lade mellan 25-30 timmar på huset, som hon byggde under en helg.

– Jag blir så när jag ger mig in i projekt, då är det allt eller inget, säger Sofia och skrattar.

Snart går Sofias flyttlådor utomlands, och det ätbara Pufendorfinstitutet kommer att hamna i soporna. Sofia känner sig själv inte så sugen på att äta av huset, säger hon, efter att ha tillbringat en hel helg i pepparkaksångorna. Innan dess hoppas Sofia hinna besöka det riktiga Pufendorfinstitutet en sista gång, som hon trots allt aldrig sett insidan av.

Sofia finns på instagram och tiktok på @SofiaViolaM